måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediekriget – ett distraktionsknep av Trump

När Trump attackerar medierna är det en rökridå. Det flyttar fokus från vad det egentligen handlar om – en nedmontering av demokratiska fundament. Det skriver Brit Stakston.

Publicerad: 23 januari 2017, 06:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Brit Stakston


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Den nye amerikanske presidenten Donald Trump gjorde sitt första offentliga framträdande hos CIA som han fört fram stark kritik mot och bland annat jämfört dem med nazister. Talet var ett chockerande svamlande, helt ovärdigt en av världens mäktigaste personer första dagen på sitt ämbete. Och det står klart att kriget mot medierna kommer att vara en ständig följeslagare. Allt i syfte att distrahera från kärnfrågorna och en långsam nedmontering av demokratiska fundament. Om man dissekerar det och funderar på varför han framför det som han gör kanske man kan lära sig något inför den svenska kommande valrörelsen.

Det hela inleddes med en recension av medierna, förnöjt rapporterade presidenten om hur ”bra medierna” hade rapporterat om presidentinstallationen. Något han också tidigare hade kommenterat på twitter ”A fantastic day and evening in Washington D.C. Thank you to @FoxNews and so many other new outlets for the GREAT reviews of the speech!”. Det anmärkningsvärda i att den amerikanska presidenten tror att det åligger honom att recensera den fria pressens bevakning och nöjt klappar dem på axeln när de säger saker som passar honom är förbluffande men också extremt oroande. Men ligger helt i linje med den mediekritik som han framfört regelbundet under kampanjen när medierna inte agerade som han ville. Men nu som president är det mycket bekymmersamt för synen på pressfrihet och dess roll i demokratier.

Sedan fortsatte hans tal riktat till CIA med löst skvaller om hur det går med tillsättandet av hans stab och refererar till den processen som ett politiskt spel och hur han avbokat intervjuer och kommer att få igenom allt på det sätt han vill.

”Political people they are not doing so well.”

”We are going to get them all through, but some of them will take longer than others.”

Mitt i denna genomgång bryter han in med en anekdot som ska visa hans kompetens för att klara dessa intervjuer. Han berättar om en släkting som varit professor och som är ett akademiskt geni och detta bevisar då att han själv är en tillräckligt smart person för att kunna bedöma personer. Nej jag skämtar inte. Här är citatet:

”I´m a person who strongly believes in academics. I had an uncle who was a professor at M.I.T for 35 years who did a fantastic job so many ways academically. He was an academic genius. And then they say, ”Is Donald Trump an intellectual?” An intellectual? And trust me, I´m like a smart person.”

CIA och dessa anställda lovordades sedan med tomma fraser utan emotionellt värde. Han öser på om hur de är ”special amazing people” och skämtade om att de inte skulle behöva räcka upp handen och berätta om de röstat på honom för han är övertygad om att alla i rummet delar hans syn på omvärlden. Att ens nämna detta med vem som röstat på vem är en obehaglig maktmarkör och olämplig. Han är president och kommer därmed att möta och arbeta med människor inom olika ämbeten som inte alltid röstat på honom.

”We were unbelievabla succesful getting the vote of the military. Everybody in this room voted for me, but I will not ask you to raise your hands (laughter) but I would guarantee a big portion, because we are all on the same wavelength (applause) we are all on the same wavelenghts. It took about 30 seconds to figure that our. We know, we are on the same wavelength.”

Sedan uttalar han sig om det stöd han kommer att ge CIA, att de till slut kommer att be honom om att inte få mer stöd, eftersom det skulle bli för mycket, men att han ändå kommer fortsätta med det.

”And your whole group, these are special amazing people. Very few people could do the job you do. I am so behind y9ou. I know sometimes you haven´t gotten the backend you have wanted, – the backing you have wanted. You are going to get so much backing, you are going to say, ”please don´t give us so much backing Mr President, we  don´t need that much backing”. You are going to have it.”

Han går vidare till att prata om hur USA inte vinner något längre och hur militären måste börja vinna som förr när han var ung och jodå han börjar prata om sig själv igen. Och om hur ung han känner sig.

We have to start winning again. When I was young – and of course I feel young, I feel like 30, 35, 39. Somebody said are you young? I said I think I am young. you know I was stopping. When we where in this final month of campaigning: four stops, five stops, 7 stops, speeches, speeches infront of 25, 30 000 people, 15 000, 19 000 from stop to stop. I felt young. When I was young we were always winning things in this country.

Sedan hinner han med mer om IS, Irak om olja och om hur USA borde ha behållit oljan och avslutar med att säga till CIA att han är övertygad om att de kommer att ordna upp allt och att han står bakom dem till 1000 procent.  Detta blir en underlig brygga över till sitt pågående krig mot media men det görs för att han vill peka ut medier som de som orsakat fejden mellan honom och CIA.

”I can only say I am with you 1000% and the reason you are my first stop is because as you know I have a running war with the media. They are amongst the most dishonest human beings.”

Sedan fortsatte talet med en mix av pompös egenglädje över sitt framgångsrika tal vid installationen och med exempel på hur oärliga medier är bla genom att beskriva att det var fler som deltog när Obama tillträdde. Han får också med en passus om att Gud såg till att regnet upphörde för hans skull….nej jag skojar inte nu heller så här lät det:

”Did everybody like the speech? (Applause) We had a massive field of paper. I get up this morning and I turn on one of the networks and they have a picture of an empty field. I made a speech, I looked out, the field looked like one million, one point five million people, they showed a field where practically no people where standing. And they said Donald Trump did not draw well. It was almost raining. But God looked down and said we are not going to rain on your speech. When I first started I said, oh no, the first line I got hit by a couple of drops. This was too bad, but we well right through it. But the truth is it stopped immediately. It was amazing. And then I walked off and it poured after I left.”

Han avslutar sedan med att återigen prata om hur han ”älskar” CIA:

”But I just wanted to say I love you, I respect you, there is nobody I respect more. You are going to do a fantastic job and we are to start winning again and you are going to be leading the charge. So thank your all very much. Thank you. I´ll be back. I´ll be back. Thank you.”

Donald Trump som en av världens mäktigaste män kliver ut och agerar som en självsäker skrävlare som  inte förstår eller kan ta in andras åsikter eller fakta. Dessutom helt övertygad om att han klarar av presidentskapet som om inget är för svårt för honom. Varje krig kommer vinnas hur lätt som helst.

Att han igår återigen visade den här förmågan att med en sådan lätthet leverera lögner är avslöjande. Även om det troligen till slut kommer att leda till att han behöver avgå är det en lång väg dit. Det kommer inte att som president fungera med att vara så helt utan förmåga att förstå konsekvenserna av sitt agerande eller att han för varje tokighet som görs förringar det som skett. Att han uppenbart är egocentrisk och grandios gestaltas verkligen av pratet om att Gud stoppade regnet för hans skull. Avsaknaden av ångerkänslor har märkts tidigare under valkampanjen vid konfrontation med uppenbart illa beteende mot kvinnor. Under gårdagens möte hade det varit på sin plats att försöka förklara och be om ursäkt för tidigare uttalanden men han agerar annorlunda. Det som hördes mellan raderna om hur tillsättandet av hans stab går till präglas också av en ton av svekfullhet och ett manipulativt beteende. Det  kommer nog inte dröja länge innan någon som inte följer hans pipa kommer att avskedas och läcka till medier.

Talet igår ger med andra ord en tydlig bild av att det kommer att bli oerhört farligt med en person i den position som som med sådan glädje duperar i varje stund det ges tillfälle. De många och tomma orden utan emotionellt värde kommer att ses igenom. Det var kanske något som fungerar i turnéer över hela landet men inte vid varje officiellt besök. Gårdagen gav också en föraning om att det han säger en stund kommer att motsägas i en annan. Först hylla medier (hur absurt det än var) för att sedan ösa ur sig kritik. Eller kalla CIA nazister och sedan älska dem.

I efteranalyserna i medierna igår verkade reportrarna helt förstummade över hans anklagelser mot medier över lögner vad gäller antal deltagare på installationen.  De visste ju att det var fler som deltog vid installationen av Obama. Igen märks den här lättheten att ljuga, anklaga hos honom och lägg märke till att han faktiskt inte är ett dugg bekymrad över att det han säger kommer att överbevisas många gånger. Det måste man ta ställning till. Honom kommer det inte bekomma att ha ljugit. Så vad blir värdet eller konsekvensen av att lägga kraft på att försöka motbevisa den typen av anklagelser? Det måste man noga överväga. Vad tappas bort i jakten på att hantera hans anklagelser? Och vad betyder Trumps egna mediekanaler i det här kriget. Han anser sig kunna ta vägen runt medier och kommer säkerligen etablera egen tv-kanal, använda sina dryga 21 miljoner följare på Twitter samt högerpopulistiska sajter som mediekanaler samt strypa tillgången till Vita Huset i så stor utsträckning han kan.

Idag har medierapporteringen om talet hos CIA mest handlat om utfallet mot media. Och det är full pott för Trump, detta är ju ren och skär strategi. Precis som under valkampanjen. Clinton fick ägna oproportionerligt stort utrymme åt att hantera alla hans utfall mot henne. Demokraterna lurades såpass in i detta så att till och med kampanjfilmer kom att handla om Trump…det händer alltså igen. Fokus på den utpekade istället för den som pekar.

Nu lägger medier tid och energi på att motbevisa honom och analysera angreppet mot medier. Istället för att i detalj granska vad han egentligen sa. Och vad han inte sa. Att USA nu styrs av en person med den sortens personlighet som visade sig så extra tydligt igår kan annars få ett högt pris. Snart är det ju inte längre enbart tweets som ska försvaras utan ett beslut, ett lagförslag eller en order. Det kommer bli turbulent med Donald Trump vid spakarna. Och måtte nu då alla andra hålla sig vid rodret och inte styra åt samma håll. För visst gör det något när den offentliga debatten läggs på den här nivån.

Men folket som lovats få makten igen då, de blir väl nöjda? Ja tyvärr så dröjer det nog inte så länge innan de också inser att mycket varit tomma löften. Men de kan också hoppas att såväl medier som etablerade partier gör sitt allra allra bästa att inte ge sig in i samma spel som Trump vill utmana alla andra till. För det kommer inte gagna den demokratiska utvecklingen för någon. Det gäller med andra ord för media att inte göra misstag som bevisar att de ljuger och vinklar annars tappar de förtroendet helt. Eller att politiker återigen avslöjar sig som den maktfullkomliga elit de utpekas som. Istället måste båda aktörer ta fajten mot Trump och visa för väljarna hur demokrati fungerar på riktigt och förklara den roll fri press och yttrandefrihet har i demokratier. Och få med sig läsare såväl som väljare.

Man måste lära och agera nu. Den svenska valrörelsen ligger runt hörnet. Allt som sker nu bevakas av alla högerpopulistiska rörelser som ett recept för framgång. Och det kommer vara frestande för fler av dem att använda sig av den här metoden.

När spelet är ohederlighet måste motelden vara hederlighet. Annars spelar man den ohederlige rätt i händerna. Men det kommer att bli svårt. Låt oss hoppas att det som märktes under Womens March som skedde på 600 platser runt om i världen igår uthålligt kan vara en motkraft. Där fanns en stark tro på engagemang och organisering som moteld.

Och alla svenska politiker måste vilja lära sig och förändra sättet man pratar, organiserar sig och driver politik på. För nog är nästa måltavla såväl organisationer som institutioner precis som i resten av världen. Medier är redan under press. Samma rörelser finns i Sverige idag riktat mot ”eliten” och den rörelsen växer av det som sker i USA.

Brit Stakston. Texten har också publicerats på hennes blogg.

Relaterat:

Trumps presschef Spicer håller pressträff och talar om vilken fakta som gäller. Och klipper för alla möjligheter att ställa frågor.

Läs om min kluvenhet inför att kommentera Trump. Sanningen om varför jag inte kommenterat Trump

Alex Schulman skriver om haveriet hos SVT under installationsnatten. Här ger SVT Donald Trump rätt.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev