Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediehuset Grönt köper Fria Tidningen ur konkursboet

Publicerad: 24 april 2018, 04:30

Lennart Fernström.

Utgivningen av Fria Tidningen återupptas redan i veckan. Men redaktionen blir betydligt mindre under Mediehuset Grönts ledning.


Ämnen i artikeln:

ETC

Kostnaderna efter nedläggningen av Fria Tidningens systertitlar vid årsskiftet blev för tunga att bära. Därför beslutade ägaren ETC i början av april att lägga ned den. 

Men nu har Mediehuset Grönt, som äger Nyhetsmagasinet Syre, Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global, beslutat att köpa tidningen av konkursboet. Utgivningen av Fria Tidningen ska åter vara igång redan nu i veckan.

Lennart Fernström, vd för Mediehuset Grönt och ansvarig utgivare av det gröna nyhetsmagasinet Syre, är glad men stressad när Medievärlden når honom:

– Detta blev klart i fredags eftermiddag och första tidningen ska ut på onsdag. Så det blir en del snabba, provisoriska lösningar. Det kommer ta lite tid att restaurera tidningen.

Lennart Fernström var med och startade Fria Tidningar 2001 men slutade arbeta där 2013. De senaste åren har han varit på Mediehuset Grönt.

Ambitionen är att några medarbetare från den tidigare redaktionen på Fria Tidningen ska stanna kvar under den nya ägaren. Men de blir betydligt färre till antalet än tidigare:

– Det pågår diskussioner med en del tidigare medarbetare. Men den tidigare redaktionen var alldeles för stor, där fanns anställda för fem tidningar. Det fungerar ju inte utan var anledningen till att den gick i konkurs.

Framför sig ser han en redaktion på 3-4 personer och en ny ansvarig utgivare. Vem är inte klart.

Men Fria kommer att finnas kvar som egen titel?

– Ja absolut, vi ska behålla tidningen. Ambitionen med köpet är att få den på rätt bana igen.

Något som däremot kan bli aktuellt är ett tätare samarbete med de andra titlarna i mediehuset:

– Ja, absolut. Vi är ju ett litet medieföretag så samarbete kommer absolut att ske. Framför allt när det gäller den administrativa biten och teknisk utveckling. Men det kan även ske ett visst utbyte av artiklar.

På sikt vill Mediehuset Grönt inte bara återuppta pappersutgivningen utan även kombinera den med en modern digital plattform för läsande liknande den mediehusets andra titlar använder.

På sajten skriver ni att flytten innebär ”en rejäl satsning på att återskapa den kvalité som Fria en gång haft ”. Hur ska den satsningen se ut? Och på vilket sätt vill ni höja kvalitén?

– Min känsla är att luften gick ur det redaktionella arbetet när Fria Tidningen vid årsskiftet började komma ut digitalt som PDF-tidning. Sedan dess har tidningarna varit väldigt tunna på redaktionellt material. Och det är ju svårt att få folk att uppskatta en sådan produkt, säger Lennart Fernström och fortsätter:

– Så det blir det blir viktigt att ta tag i. Jag hoppas att de som lämnat tidningen nu tar chansen att komma tillbaka.

Läs också

ETC lägger ned Fria Tidningen

ETC säger upp alla medarbetare på Fria Tidningar

ETC lägger ned 15 tidningar

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ETC

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev