Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediehuset Grönt ansöker om rekonstruktion

Publicerad: 19 juni 2019, 10:20

Mediehuset Grönt får avslag på två ansökningar om presstöd och krävs av mediestödsnämden på över 2,4 miljoner kronor i tidigare utbetalt stöd. Nu tvingas bolaget till rekonstruktion.


Efter tips från tidigare anställda och ett anonymt inlämnat USB-minne beslutade sig mediestödsnämnden för en tid sedan för att närmare granska hur Mediehuset Grönt arbetat med sina olika titlar. Anklagelserna gjorde gällande att det varit en redaktion som gjort flera tidningar och att material återanvänts, vilket gjort att man inte lever upp till kraven om presstöd.

Nu har mediestödsnämnden beslutat att avslå två ansökningar om presstöd som Mediehuset Grönt gjort. Dels en för tidningen Syre och en för Fria tidningen. Samtidigt vill de att bolaget ska betala tillbaka 2,4 miljoner kronor i stöd som redan betalats ut. Senast den 1 oktober ska pengarna vara återbetalda.

I beslutet skriver nämnden att tidningarna inte når upp till kravet på 55 procent eget redaktionellt innehåll.

Det, tillsammans med att mediestödsnämnden ännu inte fattat beslut om stöd till Syres Göteborgsutgåva, gör att tidningen tvingas till rekonstruktion, enligt ägaren Lennart Fernström. En ansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt under onsdagen, och tingsrätten har godkänt ansökan. Bolaget har 1,8 miljoner kronor i skulder, 1,03 miljoner kronor av dessa förföll till betalning under onsdagen.

– Vi hade kunnat klara av att hantera beslutet om presstöd för Fria Tidningen och Syre, men inte att vi efter ett halvår inte fått besked om presstöd till Syre Göteborg. Vi tvingas driva den tidningen utan presstöd fram till november. Det betyder att det är 3 miljoner i presstöd som vi väntar på. Det klarar vi inte, säger Lennart Fernström

Lennart Fernström riktar skarp kritik mot nämnden, och speciellt mot att de tagit lång tid att ta hand om deras ansökningar.

– Det är en myndighet som totalt havererat och som inte klarar av att hantera inkommande ärenden, säger han.

Han är dock övertygad om att bolaget kommer klara rekonstruktionen och fortsätta komma ut efteråt.

–Vi har i grunden en fungerande företag, men vi kan inte ligga och vänta på pengar hur länge som helst för att mediestödsnämnden på ett halvår inte kan bli klara med en utredning som de själva startat, säger han.

De fem titlar som Mediehuset Grönt ger ut kommer komma ut, men enbart digitalt. Satsningen på att ge ut Syre fem dagar i veckan fortsätter som planerat.

I ansökan till mediestödsnämnden står det att tidningen räknar med att få 8 miljoner kronor i presstöd för Syre i februari 2020, och därefter 800.000 kronor i månaden för den titeln. Man räknar också med mer presstöd för tidningen Syre Stockholm som kommer ut med två utgåvor i stället för en. Man räknar också pengar för Landets Fria Syre på 2,8 miljoner kronor.

Enligt ansökan till tingsrätten gjorde Syre en vinst på 1,5 miljoner kronor under 2018, och hade en omsättning på 18,6 miljoner kronor. Hittills i år har bolaget gjort en förlust på 1,6 miljoner kronor.

Ett datum för ett borgenärssammanträde är satt till den 8 juli klockan 15.00

Rättelse: I en tidigare version av texten stod felaktiga uppgifter om Grönts skulder. Mediehuset Grönt har inga skatteskulder och inga obetalda löner till personalen.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.