Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediebranschen inte imponerad över friskolornas argument mot insyn

Publicerad: 31 maj 2019, 10:09

Friskolorna sågar regeringens förslag om att införa offentlighetsprincipen även hos dem. Men mediebranschens organisationer tycker inte att argumenten håller. "Det är ganska sällan man behöver granska skolorna. Men när det behövs är det viktigt att man kan", säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

I flera remisser sågar friskolorna den nya lagen med krav på bättre insyn i deras verksamhet, vilket TT var först med att rapportera om. Det var den förra regeringen som föreslog att offentlighetsprincipen även skulle börja gälla för friskolor, på samma sätt som den gäller för skolor där kommunen är huvudman. Förslaget fick dock tummen ned av lagrådet som menade att det fanns en krock mellan offentlighetsprincipen och att flera stora friskolekoncerner är börsnoterade bolag.

Men efter att regeringen låtit analysera lagförslaget ännu en gång kom den fram till att någon sådan krock inte existerar. Det har dock inte fått friskolorna att bli mer sugna på att lyda under offentlighetsprincipen.

De olika koncernerna framför, enligt TT, olika argument mot att införa offentlighetsprincipen även för dem. Gemensamt för dem är att de anser att förslaget inte är tillräckligt utrett. Academedia menar att arbetsbördan skulle öka, vilket skulle drabba eleverna i form av mindre resurser i slutändan. Internationella Engelska skolan skriver att offentlighetsprincipen inte garanterar öppenhet. De skriver också att friskolorna redan i dag redovisar sin ekonomi enligt börsens regler och att skolinspektionens granskningar av skolorna är offentlig. Det skulle sammantaget innebära att det finns god insyn i verksamheten. Atvexa varnar för att offentlighetsprincipen kan nyttjas för att få del av information som inte delges alla aktieägare.

Lärarfacken och de idéburna friskolorna säger dock ja till lagförslaget, enligt TT.

Mediebranschen representanter är inte imponerade över de argument som framförs från friskolorna. TU:s vd Jeanette Gustafsdotter säger att branschorganisationens inställning är att verksamheter som är offentligt finansierade och som utför någon form av myndighetsutövning ska lyda under offentlighetsprincipen. Det för att de granskande journalisterna ska kunna göra sitt jobb.

– Däremot har jag full respekt för att friskolorna, i sin affärsverksamhet, vill ha stark sekretess. Men den kommer fortsatt att kunna vara stark i de delar där behövs. Det gäller även för de delar där barn ska skyddas, säger hon.

Jeanette Gustafsdotter tror inte heller att det finns en risk att skolorna blir belamrade med förfrågningar om handlingar.

– Jag tror inte att mediekårerna kommer att stå på skolgårdarna och ta mycket av skolornas tid för att få ut allmänna handlingar. Det är ganska sällan man behöver granska skolorna. Men när det behövs är det viktigt att man kan.

Utgivarnas vd Patrik Hadenius är inne på samma linje som TU:s vd. Han säger också att det finns en vinst för alla att inte lägga locket på.

– Erfarenheten visar att öppenhet på sikt alltid gagnar. Speciellt när det är offentliga medel ska det kravet gälla alla – oavsett huvudman. På kort sikt kan det absolut vara jobbigt att plocka fram handlingar – men på lång sikt tjänar alla på öppenhet.

Även SJF:s ordförande Ulrika Hyllert säger att de inte tycker att friskolornas argument håller. Hon menar att frågan har utretts noggrant och att det nu är dags att skrida till verket och införa lagen.

– Jag tycker att det är problematiskt att man fokuserar på det som är praktiska svårigheter och inte ser värdet med öppenheten och offentlighetsprincipen i all verksamhet som finansieras med offentliga medel, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.