Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Media Norge kan bli fördröjt

Publicerad: 18 April 2008, 07:43

Börsnoteringen av Media Norge kan bli uppskjuten. Orsaken är att Schibsted vill minska risken för ekonomisk förlust. Därför överväger nu Schibsted att göra ändringar i fusionsavtalet.


Planen är att Media Norge ska bildas till hösten. Därefter ska Schibsted sälja 30 procent av sina aktier i Media Norge – detta var ett av de krav som myndigheterna ställde för at godkänna landets hittills största tidningsfusion.

Det nya tidningshuset beräknas få ett värde på omkring tre miljarder norska kronor. Det betyder att Schibsteds aktieförsäljning handlar om drygt en miljard kronor. Myndigheterna har dock inte ställt några krav om tidpunkt för försäljningen, inte heller om tidpunkt för börsintroduktionen.

Vid bildandet av Media Norge kommer Schibsted att äga 80 procent av aktierna. Enligt avtalet med fusionsdeltagarna ska Schibsted reducera sin ägarandel till 50,1 procent. Efter en tid är det dock inget som hindrar att Schibsted ökar sin ägarandel i Media Norge.

I ett börsmeddelande från december 2006 lovade Schibsted att nå en ägarandel på 50,1 procent snarast möjligt, dock inte senare än 24 dagar efter fusionen. Denna tidsram tycker nu Schibsted är för snäv och som man därför vill ha ändrad. Detta betyder att börsnoteringen av Media Norge kan dröja och först bli aktuell en bit in på nästa år.

De övriga deltagarna i fusionen har inga problem med att förstå att Schibsted önskar att göra ändringar i det ursprungliga principavtalet.

Huvudkontoret till Media Norge ska ligga i Bergen. För närvarande är jakten på en koncernchef till det nya mediahuset i full gång. VD Didrik Munch i Bergens Tidende betraktas av många som den tyngsta kandidaten till denna post.

Media Norge får ingen stor stab, eftersom de fyra fusionerande tidningarna – Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen och Stavanger Aftenblad – kommer att behålla sina egna organisationer.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.