Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Meddelarskydd och integritet upp på YFK:s bord

Publicerad: 22 november 2011, 08:31

På agendan inför onsdagens möte i Yttrandefrihetskommittén finns meddelarskydd för privata vårdgivare och ett nytt integritetsbrott.


Ämnen i artikeln:

Integritet

Sannolikt lär Yttrandefrihetskommittén diskutera den senaste tidens turer där kommitténs ordförande Göran Lambertz gått emot kommittén.

Jag tror att det kommer att vara avvaktande stämning på mötet, säger Inger Fredriksson (c).

Påverkar turbulensen YFK:s arbete?

Ja, det är klart. Vi var ju överens, sedan gick det några dagar och så kom det här brevet från Göran Lambertz, säger hon.

Att utreda ett meddelarskydd som omfattar även privat, offentligfinansierad vård skulle ta för lång tid. Därför ska Yttrandefrihetskommittén välja ett av följande alternativ på onsdag:

Begära förlängd tid för att kunna utreda frågan

Uppmana regeringen att utreda frågan så fort som möjligt

Skriva i slutbetänkandet att frågan bör utredas

Inte göra någonting

Kommittén ska också diskutera införandet av integritetskränkning som ett nytt yttrandefrihetsbrott. Samtidigt utreder Justitiedepartementet lagstiftning mot olovlig fotografering. Det kan alltså bli två nya brott: ett som straffar fotografering och ett som straffar publiceringen. Yttrandefrihetskommittén har bett Justitiedepartementet avvakta tills kommittén tagit fram sitt förslag, men har hittills inte fått något svar.

Det ska vara högt i tak tycker jag, det har ju inte varit några större övertramp i traditionella medier. Om man ska skapa nya lagar, då ska det handla om väldigt grova brott, säger Inger Fredriksson.

Yttrandefrihetskommittén har tidigare diskuterat nya former av hets mot folkgrupp: hets mot transpersoner och hets mot funktionshindrade. Kommitténs inställning inför onsdagens möte är att det inte finns tid att utreda frågan ordentligt, och att en särskild utredning därför bör tillsättas.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Integritet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.