Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Medborgarjournalistik en tillbakablick

?Citizen Media Watch, CMW, var en blogg som bevakade medborgarmedia och medborgarjournalistik mellan 2006 och 2009. Vi har inte officiellt avslutat den tidigare, men nu skriver vi det sista inlägget, och passar på att blicka tillbaka på en period som för evigt har ändrat förutsättningarna för att arbeta med journalistik, skriver Lotta Holmström och Gitta Wilén.

Publicerad: 21 Januari 2011, 09:21

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Bloggen skrevs på engelska, men Medievärlden har bett oss att göra en svensk version av det sista inlägget. Vi hoppas att Citizen Media Watch, som vi behåller som ett landmärke eller arkiv, ska bidra till förståelsen av den utveckling som medborgarjournalistiken drev på under de här åren, även innan alla började tala om sociala medier.

Ämnena på CMW har varit många. Vi skrev till exempel om Wikileaks innan det blev publikt. Här är några av våra favoriter:

Vårt första och sista blogginlägg

Definition of Citizen Media: Det allra första blogginlägget.

Think Public designing with people: Det sista blogginlägget (förutom detta). Vill vill tacka Brit Stakston för hjälpen med videointervjun med Ella Britton från Think Public.

Gitta: Jag tror att begreppet och fenomenet Think Public, att tänka publikt och tillsammans, kommer att bli allt vanligare och användas som ett sätt att skapa en mer öppen och klokare kommunikation, där vi tydligare kan se och förstå varandras behov.

Ett globalt perspektiv

Vår ambition var att inte bara bevaka medborgarmedia i Sverige, utan att ha ett internationellt perspektiv. Vi har skrivit om initiativ i Kina, Sri Lanka, Belarus, Indien, Sydkorea, Thailand, Brasilien, Irak, Singapore, Tunisien och Libanon.

Lotta: Medborgarjournalistikens styrka framträder tydligast i länder med begränsad yttrandefrihet. Den tunisiska fängelsekartan är ett av många bra exempel. Via nätet kan vanliga människor lämna vittnesskildringar som ger en bild av problemen som kan vara svår för journalister att skildra.
   Brazils no. 1 online newspaper and its bloggers. Gittas första gästinlägg på CMW, innan hon blev en del av CMW på riktigt. Det blev välbesökt, inte minst av brasilianare. Det är från ett besök på nyhetsredaktionen på Folha Online, i São Paulo, Brasilien.
   A warm welcome to Gitta Wilén.

Lotta: Det var ett självklart steg att bjuda in Gitta att bli min bloggpartner på CMW efter att hon hade bidragit med tre mycket läsvärda gästinlägg. Vi är ett kanonteam!

Gitta: Det har varit fantastiskt att få arbeta med CMW och tillsammans med Lotta. Vi är båda storytellers, arbetsnarkomaner och internetberoende.

Hyperlokalt och geotaggning

   Under de år vi skrivit på CMW gick hyperlokal journalistik från att vara en stor hype till en flopp på grund av att annonsmarknaden inte var redo, till att åter igen vara rätt intressant nu när geotaggning och platsspecifika tjänster är i ropet. Här är ett av många inlägg på det här området. Geotagging makes YouTube videos local at iCommunity.TV.

Lotta: Titta bara på Gowalla, FourSquare och nu även Facebooks Places. Vi berättar saker utifrån var vi befinner oss, för några utvalda vänner eller publikt. Interaktiva kartor med nyhetshändelser har definitivt sin plats på nyhetssajter.

Gitta: Det har tagit väldigt mycket längre tid än vad jag trodde att komma så här pass långt. Vid det här laget borde faktiskt geotaggning ha varit en naturlig del av vårt sätt att märka upp och navigera för information, men låt oss hantera det klokt.

Undervisa och föreläsa

Vi fick möjligheten att föreläsa och undervisa utifrån våra erfarenheter på CMW. Till exempel blev Gitta inbjuden av Jonas Söderström (Inuse) att undervisa i webbjournalistik på Fojo.

Gitta: Jag höll en veckolång kurs i webbjournalistik på Fojo Medieinstitut International, för en grupp journalister som representerade oberoende medier i Belarus. Jag höll även några föredrag för journalister och studerande vid den journalistiska fakulteten Zjurfak, på det statliga universitetet, BGU, i Belarus. Som lärare lärde jag mig mycket om deras arbetssituation. Yttrandefrihet är inget att ta för givet.

Tack vare Fredrik Wackå blev Lotta inbjuden till Karlstad universitet för att tala om framtidens journalistroll.

Lotta: Jag fick frågan om jag hade något förslag på ytterligare talare att bjuda in, och fick därmed möjligheten att föreslå Robin Hamman som då jobbade på BBC. Det var mycket intressant att träffa honom och diskutera bloggprojektet i Manchester som han drev och som jag hade följt sedan 2006.

Gästbloggning på Mindpark

   Will there be a dark period for journalism? Lottas tankar efter att ha lyssnat på journalistikdebatten på SIME 2008. Inlägget publicerades även på svenska på Mindpark. Joakim Jardenberg är en hängiven förespråkare av Creative Commons, och han bloggade därför även om vår intervju med Joi Ito från SIME.

Gitta: Det är hedrande att få samarbeta med Joakim Jardenberg som en medlem av Mindparks bloggteam. Både jag och Lotta beundrar hands oförtröttliga kamp för att bevara webbens själ.

   Joi Ito: Dont sign bad licenses. Vår möte med Joi Ito, och funderingar kring hyperlokal medborgarmedia.

Gitta: Att träffa Joi Ito var en av de mest minnesvärda erfarenheterna från min tid med CMW. Creative Commons är en av de mest intressanta och betydelsefulla rörelserna på internet.

Journalistikens framtid

Att gå från att vara megafon till diskussionsledare var ett stort steg för mediehusen, och förändringen pågår fortfarande. Den förändrade journalistrollen är antagligen det område vi bevakat mest. Här är några av inläggen.

   Personal transparency, the eleventh change for journalism och Personal journalism, the future of online reporting. Några tankar kring framtida roller för journalister.

   Sandra Jakob at HD.se Its not laziness, it is fear. Ett antal videointervjuer med en av många skarpsynta geek girls med tankar kring framtiden.

   The Lebanese ambulance attack and trust in citizen and established media. Om källkritik, traditionell media och bloggosfären.

   Swedish news sites narrowing the gap to the blogosphere och The Twingly effect. Om när svenska nyhetssajter först tog bloggosfären till sig.

Lotta: I februari 2006 jobbade jag på Aftonbladet.se när de startade Läsarbladet. Jag blev läsarredaktör och fick i uppdrag att engagera läsarna att vara mer aktiva på sajten, och bidra med eget material. Det var ett försök att skapa medborgarjournalistik på sajten, och att skapa en alternativ ingång utifrån vad läsarna faktiskt klickade på istället för vad redaktören valde ut som viktigt.

Det blev snabbt uppenbart att det var lätt att få läsarna att bidra med fina bilder på sina katter eller pepparkakshus, men att det som kvällstidning var betydligt svårare att få in initierade läsarartiklar på aktuella ämnen. Newsmill visade senare att det var möjligt, men då debattartiklar där läsarna fick tycka till. Det handlar också om att ställa rätt frågor och inte bara allmänt uppmana läsarna att skicka in artiklar.

Singaporestudenternas konferenser och sociala medier-bubblan på Jaiku

   Hej! 2007 live updates. Liverapportering från Hej! 2007, en unconference där vi träffade en massa fantastiska människor som snart skulle utgöra en stor del av sociala medier-bubblan på mikrobloggtjänsten Jaiku.

   Why Jaiku outshines Twitter. Fina minnen från Jaiku-tiden.

Gitta: Jag bodde och jobbade i Singapore år 20002001, var med och startade Icon Medialabs kontor där. När studenterna från NUS bjöd in oss till sina konferenser på KTH, kändes det väldigt hemtamt. Jag är glad över att ha fått lära känna: Sriram Krishnan, Ruiwen Chua, Ramkumar Shankar och Mahesh Kumar.

Lotta: Hej!2007 och de efterföljande NUS-evenemangen i Stockholm visade för oss svenskar vad unconferences handlade om, och var föregångare till andra kanonevenemang som SSWC och Annika Lidnes Disruptive Media-konferenser där Twitter-flödet varit en integrerad del av konferensen. Det var verkligen kul och spännande att åka till Singapore med Gitta och träffa NUS-killarna igen 2008.

Bloggosfären

Bloggar är naturligtvis utmärkta redskap för medborgarjournalistik, och de har under den här perioden utvecklats från något relativt perifert till att bli mainstream.

   How many Swedish blogs are there? Ett försök att summera den svenska bloggosfären 2007 som rönte viss uppmärksamhet.

CMW <3 Geek girls

Vi fick bloggpass till SIME 2008 – tack Andie och Mahesh. Eftersom vi är två stolta GeekGirls tog vi tillfället i akt att prata med YouTube-fenomenet Mia Rose om hennes musik och nördiga prylar. Intervjun som vi publicerade på Youtube har hittills setts av över 17 000 fans.

   Mia Rose: Portray yourself with your true colours. Intervjun som gav oss en stor och annorlunda publik än vi var vana vid.

Saker som vi önskar att vi hade hunnit med

Var finns pengarna? Många medborgarjournalistiksajter lades ner eftersom det saknades ekonomiska resurser. Ett sådant exempel är Backfence.

   Backfences Mark Potts: Were re-evaluating our strategy. En mejlintervju med en av Backfences grundare efter att Lotta publicerade inlägget Trouble at Backfence?

Att nå framgång genom att använda webben för att samarbeta kring och be om material till inbundna böcker låter lite märkligt i e-bokens tidsålder, men det fungerar bra för Fredrik och Teo Härén. Det finns många andra exempel på finansiering av medborgarmedia, och ja, vi borde ha skrivit mer om dem.

   Teo Härén om deras idébokserie: Invite, collaborate and share the money

Gitta: Jag skulle gärna ha skrivit mer om kloka affärsmöjligheter på webben bland annat genom kommunikation och trovärdig närvaro i sociala medier.

Lotta: När jag startade bloggen var det ett relativt nytt område att utforska. Mitt fokus låg på att förstå mig på utvecklingen och dess framtida implikationer för journalistiken. Kanske skulle vi ha tagit steget vidare och tittat på ekonomisk hållbarhet tidigare. Huvudanledningen för egen del till att det inte blev så är att det inte är det jag går igång på. Jag älskar själva kreativiteten och i ett visst skede av utvecklingen ser jag nästan affärsaspekten som en onödig begränsning. Men nu har det skedet passerats.

Från och med nu är Citizen Media Watch bara ett landmärke. Men det här är inte ett farväl, det är ett HALLÅ! Du hittar oss här:

Lotta: lottaholmstrom.se (sv/en), skriva.net (sv) & Saychee.se (en, fotoblogg)

Gitta: Digitalstorytelling.se (sv).??

Lotta Holmström & Gitta Wilén

Axel Andén

Citizen Media Watch

Citizen Media Watch, CMW, var en blogg som bevakade medborgarmedia och medborgarjournalistik mellan 2006 och 2009.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.