Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Medarbetare på Journalisten: Svepande påståenden om röta

Paul Frigyes tidigare kollegor på Journalisten undrar vari rötan på tidningen skulle bestå, och varför han inte sade något om det reportage han nu kritiserar.

Publicerad: 14 Mars 2011, 13:38

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

Vi tycker det är tråkigt att vår kollega Paul Frigyes valt att säga upp sig i protest mot att Journalistens chefredaktör Helena Giertta refuserat en krönika han skrivit.

Att han är arg efter att ha blivit refuserad kan vi förstå.

Men vi läser med stigande häpnad hans artikel under rubriken Utbredd röta på Journalisten (DN 26 februari).
Vi är oerhört förvånade över hans svepande påstående om röta på tidningen. Likaså är vi förvånade över hans kritik mot ett reportage i senaste numret av Journalisten (nr 2/11).

Reportaget handlar om varför just Norge har kvar så många lokaltidningar. Det visar sig bland annat bero på de norska presstödsreglerna och på geografiska förhållanden. Invånarna i väl avgränsade orter föredrar att läsa om sig själva och sina speciella omständigheter i en egen tidning.

Reportaget planerades för flera månader sedan, långt innan den pågående debatten om journalistrollen och journalistikens framtid startade. I reportaget redovisades statistik från 2009 över den norska dagspressens upplageutveckling. Två dagar efter Journalistens pressläggning kom ny statistik från Norge med andra siffror för 2010. Dålig timing kanske, men sådant händer. Det är befängt att påstå att Journalisten medvetet skulle ha använt gammal statistik för att stödja chefredaktörens argument i den dagsaktuella debatten.

Vi har inte hört Paul Frigyes andas kritik mot reportaget vid våra interna tidningsgenomgångar. Inte heller har han påtalat den påstådda rötan, vari den nu består.

Fotnot: Inlägget var ursprungligen avsett för DN Kultur, men refuserades där.

Helena Giertta svarar på Paul Frigyes kritik

Paul Frigyes: Journalisten ljuger och vilseleder
Håkan Lindqvist, Julia Nilsson, Tomas Ohlsson, Qia Rindevall, medarbetare på Journalisten

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.