Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mecom fortsätter skära ner i Danmark

Publicerad: 9 April 2008, 07:10

Mecom fortsätter nedskärningarna på de danska tidningarna. Den här gången är det Midtjyske Medier, där bland annat Århus Stiftstidende ingår, som drabbas. Ett 20-tal journalister sägs upp under april.


Århus Stiftstidende har länge gått dåligt och det har bara varit en tidsfråga innan David Montgomery, toppchefen i Mecom, skulle gå fram med sparkniven mot tidningen. Nu har så avmattningen på annonsmarknaden påskyndat processen.

I Midtjyske Medier ingår, förutom Århus Stiftstidende, också Randers Amtsavis och De Bergske Blade. Midtjyske Medier ingår i sin tur i Det Berlingske Officin, som ägs av Mecom. Nedskärningarna omfattar totalt 20 redaktionella medarbetare på Århus Stiftstidende och Randers Amtsavis. Dessutom ska Midtjyske Mediers radioverksamhet skäras ned. Idag är det 230 journalister på Midtjyskes tidningar.

Under de senaste åren har det skett en rad nedskärningar på Århus Stiftstidende. För mindre än ett år sedan lämnade ett tiotal journalister tidningen frivilligt. Den här gången genomförs nedskärningarna dels som avskedanden, dels genom naturlig avgång.

Det Berlingske Officin redovisar inte resultaten för de enskilda tidningarna i koncernen. Men det är ingen hemlighet att det är Århus Stiftstidende, som är ett av de största problemen i koncernen. Frågan är nu om denna sparrunda är tillräcklig för att få tidningen på rätt köl igen. Enligt Per B. Jörgensen, vd i Midtjyske Medier, ska denna rationalisering göra Århus Stiftstidende till en sund verksamhet.

Per B. Jörgensen menar också att nedskärningen inte kommer att gå ut över tidningarna kvalitet. Tidningarna ska nu i högre grad än tidigare fokusera på lokalt material. Inland, utland och näringsliv ska täckas med material från framförallt Berlingske Tidende. För ett par månader sedan tecknade nämligen Det Berlingske Officin ett avtal med journalisterna i koncernen om att deras artiklar fritt ska kunna användas i alla koncernens tidningar.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.