Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mbeki-män sägs vilja tysta kritisk tidning

Publicerad: 5 November 2007, 11:20

Tre av president Thabo Mbekis rådgivare och nära medarbetare samt en sydafrikansk affärsman har lagt ett bud på Johncom, en av landets mest inflytelserika medieföretag som bland annat äger den ständigt regeringskritiska Sunday Times.


Oppositionen är kritisk och anklagar Mbeki för att skada Sydafrikas demokrati genom att rensa bland och kväva dem som är emot honom, skriver The Independent.
Presidenten avvisar all kritik.

Mbeki har nu mer än någonsin oppositionens ögon på sig eftersom han är med och kämpar om partiledarposten i regeringspartiet African National Congress (ANC). Posten sägs gå hand i hand med presidentskapet, men Mbeki har suttit i två perioder och kan inte återväljas för en tredje, vid de val som hålls om två år.

Johncom äger en kedja av biografer och bokhandlar samt en grupp sydafrikanska tidskrifter och  dagstidningar, där Sunday Times är den som retar upp regeringen och  gamla ANC-medlemmar  med sina personangrepp och rapporter om oegentligheter.
Nyligen angrep tidningen hälsoministen, Manto Tshabalala-Msimang, vilket föranledde tal om ökad kontroll av pressen och att regeringen borde sluta annonsera i tidningen.

Tidningens redaktör, Mondli Makhanya, har förnekat att det skulle finnas några bias visavi regeringen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.