Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson riskerar bli pressfrihetens dödgrävare

Publicerad: 13 November 2013, 06:37

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson agerande kan allvarligt skada det pressetiska systemet. Det menar Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

PON kom nyligen fram till att både Expressen och Aftonbladet bröt mot de pressetiska reglerna när tidningarna publicerade drottning Silvias anmälan för att de publicerat Elisabeth Ohlson Wallins omtalade collage.

Att Thomas Mattsson ser beslutet som en rekommendation upprör Madeleine Leijonhufvud. Och även att Thomas Mattsson kan tänka sig att göra det igen i vissa fall. I sin blogg skriver han: Jag tycker att allmänheten också fortsättningsvis ska åtnjuta anonymitet när den gör en anmälan till Allmänhetens Pressombudsman, men mediekritik från så offentliga personer som kungafamiljen måste få förmedlas.

I Svenska Dagbladet skriver Madeleine Leijonhufvud:

Denna deklaration gör chefredaktören för en av landets största tidningar nu, strax efter avslöjandet om News of the Worlds mutande av poliser och avslöjanden om kungligheters och kändisars privatliv och de följder detta fått för regleringen av yttrandefriheten i brittiska medier. Svenska medieföreträdare har varnat för att liknande reaktioner kan komma från svenskt politiskt håll och hota vår press- och etermediefrihet.

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.