Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson om sitt tvivel på medieutredningen

Publicerad: 25 Maj 2015, 04:34

Mediebranschen har börjat tappa förtroende för medieutredningen. Det menar bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenThomas MattssonAnette Novak

I sin blogg sågar Thomas Mattsson hur medieutredningen genomförde sitt första samråd med ord som oproffsigt, ostrukturerat och virrigt.

Flera personer som deltog i samrådet i Husby reagerade på den låga nivån på processen där, exempelvis skulle så kallade bordsledare som inte visste vad ”presstöd”, ”Lexbase” eller ”kvalitetsjournalistik” är moderera diskussioner med mediechefer. Jag tror att man kanske bör se över den här formen eller möjligen anlita mer pålästa samtalsledare, för även om utredningen spelar in allt som sägs så blir det förstås inte så konstruktivt ändå, säger han i ett mejl till Medievärlden.

Där förklarar Thomas Mattsson också att det inte bara är han som ser med viss skepticism på hur utredningens arbete har börjat:

Jag tyckte att det var nödvändigt att i krönikan berätta om den oro som många i mediebranschen säger sig känna nu, att det vore fel att tysta ner den kritik som faktiskt finns. Min förhoppning är att utredningen lyssnar på alla ödmjuka förslag.

Han är inte den enda som reagerade på mötesformer och innehåll. Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström skriver i sin blogg att:Flera viktiga medieföreträdare som hade sökt sig till Husby försvann ganska snabbt därifrån när de insåg hur illa upplägget var. ”

Anette Novak, som leder utredningen har svarat på kritiken i Expressen. Där konstaterar hon bland annat att Thomas Mattsson inte själv var närvarande. Det är synd att du inte besökte arrangemanget i Husby, det var många som uppskattade formen för mötet.

En anledning till att samrådet såg ut som den gjorde är enligt Anette Novak den tidsbrist som råder. Samrådsprocessen har designats för att utredningen ska kunna möta så många intressenter som möjligt; vi har ont om tid då delbetänkandet ska lämnas i oktober.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.