Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag30.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson om hotbilden efter publiceringarna

Publicerad: 15 November 2012, 10:42

I dag kom nya avslöjanden från Expressen om hur ledande personer i Sverigedemokraterna agerat. Publiceringarna har fått kvällstidningen att fundera över den interna säkerheten.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenSverigedemokraterna

De högt uppsatta SD-politikerna beväpnade sig med järnrör i sin jakt på en berusad man i Stockholm. Expressen visar i dag nya sekvenser från de ledande Sverigedemokraternas agerande efter en festnatt för två år sedan.

När Erik Almqvist, tidigare ekonomisk-politisk talesman och pressekreterare, bland annat kallade en ung kvinna för hora filmade partiets säkerhetspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, det. Han filmade också när Erik Almqvist letade efter den berusade personen med ett järnrör i högsta hugg. Kent Ekeroth som också deltog i letandet utrustad med ett järnrör har i dag beslutat sig för att ta timeout från sina uppdrag.

Det här är tredje dagen som Expressen toppar tidning och sajt med avslöjanden om hur höga företrädare för Sverigedemokraterna agerat.

Gjorde ni några åtgärder kring den interna säkerheten inför publiceringarna?

Ja. Vi har ett fortlöpande säkerhetsarbete, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Säkerhetsarbetet omfattar också kvällens tv-inspelning av ”Bar & Politik” i kväll. Där ska Niklas Svensson och Karin Olsson intervjua bland andra Jimmie Åkesson.

Jag gissar på största antalet gäster hittills.

Har det kommit några hot med anledning av publiceringarna?

Nej. Om det förs fram seriösa hot mot Expressen för vår journalistik kommer vi att rapportera om det alla försök att tysta en rapportering ska blottläggas. Jag vet att det på många företag finns säkerhetskonsulter, IT-ansvariga och andra som rekommenderar att man tystar ner eventuella hot för att inte ge den som hotar en bekräftande uppmärksamhet, men så kan man inte agera i en publicistisk verksamhet. Ett mediehus måste berätta.

Om det görs riktiga attacker kommer vi skriva om dessa och, om möjligt, spåra gärningsmännen och avslöja dem i tidningen. Det är förstås ofta svårt, men man ska inte kunna försöka försvåra en nyhetsförmedling utan att det får konsekvenser. Den som inte respekterar journalistiken bör få skämmas i offentligheten.

Hur har trafiken varit på sajten senaste dagarna?

Väldigt bra. Intresset för SD-skandalen förefaller öka hela tiden och till detta bidrar ju SD-ledningen genom att inte tvinga bort Almqvist och Ekeroth helt. Om SD, bara för att ta ett exempel, uteslöt Almqvist och Ekeroth från partiet skulle nog mediernas bevakning intensifieras för stunden men sedan avta successivt. Nu förefaller man vilja skapa en situation där tidningar, radio och tv ska jaga nyheter om SD-topparna hela tiden och det är kanske inte vad jag skulle ha rekommenderat om jag hade varit SD:s kommunikationsrådgivare. Men det är ju jag å andra sidan inte

Kommer det ännu mer i morgon?

I morgon? Här är frågan vad Expressen.se ska publicera nu. Vi jobbar med alla kanaler och planerar hela tiden för hur vi bäst, exempelvis, gör tv om våra nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.