Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson om de dåliga förtroendesiffrorna

Publicerad: 12 Mars 2012, 12:47

Förtroendet för främst kvällspressen är lågt visar Medieakademins undersökning. Publikens aktiva val avslöjar mer än vad man svarar när Sifo frågar menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Förtroendet för dagspressen fortsätter att sjunka. Nu är det bara 24 procent som svarat mycket eller ganska stort på frågan om hur stort förtroende de har för dagspressen.

Det är en minskning med fem procentenheter på två år. Jämför man med Radio/TV har de legat still på samma nivå (48 procent) under samma nivå.

Medieakademin som står bakom den årliga förtroendebarometern konstaterar att Sveriges Radio och SVT toppar listan. I botten ligger Aftonbladet med bara Saab och Sverigedemokraterna efter sig.

Kvällstidningarnas chefredaktörer var också de mediepersoner som fick lägst förtroendesiffror.

Aftonbladet fick väldigt låga förtroendesiffror, tror du Expressen skulle klarat sig bättre?

Nej. Om jag minns rätt var det TV3 och Aftonbladet som kom sämst ut, om Expressen hade ingått i enkäten hade vi säkert placerat oss där med. Inget nytt under solen, kvällstidningsjournalister roar och oroar och ska vara utmannade och gärna kontroversiella. Då kommer man nog inte särskilt väl ur sådana här undersökningar, men det är inte topplistor som är relevanta för oss utan medievanor och både Aftonbladet och Expressen ökar ju totalräckvidderna hela tiden, svarar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Har förtroendesiffror och försäljningssiffror något samband?

Eftersom kvällspressens tidningar och sajter är störst i Sverige och på alla jämförbara marknader, och alltid har varit det, kan man nog konstatera att publikens aktiva val avslöjar mer om läsarnas förtroende än vad man svarar när Sifo frågar. Man måste nog fråga sig vad ”förtroende” är? Många som tänker på kvällstidningar associerar nog till löpsedlar och förstasidor om kanske Melodifestivalen eller väder, men det är ju mycket medvetet av oss att marknadsföra tidningarna så. De cirka 3-4 miljoner svenskar som varje dag läser Aftonbladet eller Expressen vet ju att vi publicerar mycket opinionsjournalistik, undersökande reportage och att vi de senaste åren satsat mer på exempelvis politik och utland.

Du och Jan Helin är de två journalister som har lägst förtroende av de Medieakademin har undersökt. Varför tror du det är så?

Man kan ju möjligen fråga sig om man kan jämföra en programledare i tv med ansvariga utgivare som ska fatta och stå upp för svåra publicistiska beslut? Men min gissning är att detta snarast är en värdering av varumärken om man ska vara ärlig är det nog extremt få vanliga svenskar som vet vem ”Jan Helin” eller ”Thomas Mattsson” är, om de nu inte är arga Sverigedemokrater Jag brukar läsa såna här listor med intresse, men det är väl ungefär som när jag placerades högst av alla journalister på makthavarlistan man får läsa med en viss nypa salt redo i handen.

Hela förtroendebarometern hittar du här:

Medievärlden har också sökt Jan Helin för en kommentar.

Mätningarna:

gjordes mellan den 8 och 14 februari i år och omfattar 1 017 nätenkäter. Årets mätning är den första som görs i början av året. Tidigare har de gjorts i november. Förändringarna av resultaten mellan 2011 och 2012 har alltså skett på bara tre månader.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.