Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson om bredsidan från Leijonhufvud

Publicerad: 13 November 2013, 12:11

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ger inte mycket för Madeleine Leijonhufvud resonemang om att han kan bli pressfrihetens dödgrävare.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Det handlar om ett försvar för kungahuset som nu också sökt sig andra vägar menar Thomas Mattsson.

Madeleine Leijonhufvud gör ju som vanligt i sin debattartikel: tar hovet i försvar mot medierna. Det har vi läst förut, men det nya är väl att hon nu för ett resonemang om att det skulle finnas ett folkligt stöd för det transportförbud – alltså censuren – som Torgny Segerstedt och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning utsattes för under Andra världskriget. Där är vi förstås heller inte överens, lika ivrig som hon är i att företräda kungahuset, lika engagerad är jag för tryck- och yttrandefrihet.

Men det är inte bara där hon har fel anser Expressens chefredaktör:

Den pressetiska ”regel” som hon hänvisar till är bara en hederskodex, och jag menar att den inte kan uppfattas så absolut som vissa vill göra gällande. PO är ju Allmänhetens Pressombudsman, inte statschefens och hans närmastes, och jag anser att det inte är rimligt att mörka mediekritik från kungahuset mot fyra tidningar som publicerat ett satiriskt konstverk riktat mot monarkin.

Är det relevant att i vissa sammanhang publicera PO-anmälningar? Det tycker i alla fall Thomas Mattsson.

Mig veterligen har dagspressen inte ens övervägt att redovisa PO-anmälningar från allmänheten, men en drottning ska inte kunna agera mot journalistiken i tysthet. Jag har gjort jämförelsen med Barack Obama: om USA;s president skulle PO-anmäla fyra svenska tidningar för att ha publicerar satir om hans Stockholmsbesök, är världens mäktigaste man då också ”allmänhet” vars mediekritik ska hemlighållas? Jag tycker inte det.

Mattsson riskerar bli pressfrihetens dödgrävare

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.