Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson: Kanske tidningar ska PO-anmäla sig själva

Publicerad: 12 Mars 2012, 11:27

PO-anmälningar är kanske inte ett problem utan en tillgång. Kanske ska vi uppmuntra till det, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonPO

Socialstyrelsen har sin Lex Maria. Kanske är det läge att införa Lex Pressen också. Även om det skulle innebära en fullständig omprogrammering av hur journalister ser på PON-klander i dag.

Det menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg.

Tänk om vi skulle uppmuntra till PO-anmälningar? Tänk om det sågs som något bra att få sin publicering prövad och, faktiskt, också fälld om man kan lära något mer av det?

Han har också tagit fram några morötter för de tidningar som anmäler sig själva:

De kanske kan slippa expeditionsavgift. Eller få en snabbare handläggning. Eller slipper publicera klandret om tidningen fälls.

Han vill också se en modernisering av avgifterna. Ett gemensamt system ska finansieras gemensamt. Det ska inte ens gå att hysa misstanken att PO/PON fäller en tidning för att få in pengar:

borde Expressen sluta betala eventuella expeditionsavgifter och istället, en gång om året, betala in en engångssumma som motsvarar vår andel av antalet tidningar som ingår i systemet eller kanske vår andel av upplagan? Och så betalar man denna summa oavsett om man klandras 0 eller 10 gånger, typ.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.