Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson går på moln

Publicerad: 24 Februari 2011, 22:05

Gapet minskar till Aftonbladet. Och Expressen är en av två tidningar som överhuvudtaget kan notera ett plus i upplaga i och med att helgtidningarna säljer något bättre än i fjol. Så chefredaktör Thomas Mattsson går som på moln.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

2002 var gapet mellan kvällstidningarna drygt 100 000 ex. Nu är det nere på 33 700 per utgivningsdag. Expressen tappade 5 500 ex i upplaga på vardagarna jämfört med 2009, vilket motsvarar 2 procent och är betydligt bättre än konkurrenten Aftonbladet som minskade 37 900 ex, 10,9 procent.

På helgerna har Expressen till och med ökat upplaga en dryg procent. Aftonbladets tapp på helgerna ligger på 9,5 procent jämfört med 2009.

Att Expressen försvarat sin position beror inte minst på att tidningen dominerat när det gäller politik- och kungabevakningen menar chefredaktör Thomas Mattsson.

Vi har valt att göra mycket politik och även ha det både på ettan och löpet.

Upplagesiffrorna är ett kvitto på att läsarna uppskattar tidningens satsning på långa reportage, politisk journalistik och en ordentlig utrikesbevakning menar Thomas Mattsson.

Med en mer kommersiell nyhetsvärdering skulle det gå att minska gapet ytterligare, eller till och med gå om Aftonbladet tror Thomas Mattsson. Men någon sådan kommer det inte att bli:

Det gäller att vara långsiktig.

Att Expressen kommer att bli störst inom några år är han övertygad om:

Jag har sagt att det kommer att ske innan Expressen fyller 70 år. (Vilket är i november 2014). Så vårt mål är att återställa ordningen på marknaden. Men om det blir 2011 eller 2012 kan jag inte säga.

Redan nu är Expressen störst i vissa hänseenden påpekar Thomas Mattsson. Räknar man bara faktiskt sålda lösnummer på helgerna så har man gått om Aftonbladet.

I dag kommer Aftonbladet att presentera sin nya upplagevaluta. En privat aktör sköter mätningarna som genomfördes för första gången i januari.

Ska det införas en ny valuta bör det vara ett gemensamt branschbeslut menar Thomas Mattsson. Och av trovärdighetsskäl ska det inte vara någon som missgynnas av det gamla systemet som är pådrivande.

Aftonbladets agerande i den här frågan är helt enkelt inte seriöst anser Thomas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.