Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mattsson: Fotografen förbjöd Aftonbladet att publicera

Publicerad: 14 Januari 2011, 08:55

Expressen köpte de svenska bildrättigheterna på bilderna på prinsessan Madeleine. Aftonbladet publicerar dem utan att ha rättigheterna till dem. Det anser Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Vad kände du när du insåg att Aftonbladet hade dem också?

– Jag tänkte så här: detta är nog bara ett överilat agerande från någon på Aftonbladet som är stressad av SIFOs nya räckviddssiffror, men den tänkte jag på det aktuella Kristina Holmström-fallet och på att Aftonbladet tog sig in på VK:s tryckeri för att läsa Expressen och på att Aftonbladet dömdes för upphovsrättsbrott efter att ha tagit Correns bild. Men jag hoppas att detta inte blir ny praxis, Aftonbladet är ju i grunden en bra tidning som inte behöver agera så här.

När fick du veta det?

– Jag såg tidningen i morse, men visste att Aftonbladet hade fått se bilderna i går när fotografen kontaktade olika tidningar och diskuterade eventuell försäljning. Men eftersom fotografen skriftligen förbjöd Aftonbladet att publicera är det den här principdiskussionen egentligen något för Svenska Journalistförbundet eller Pressfotografernas klubb, antar jag?

Känner ni er lurade av personen som sålde bilderna?

– Nej. Hon valde att sälja de svenska bildrättigheterna till Expressen, efter att ha diskuterat med Aftonbladet – men de förde över pengar till henne ändå och publicerar trots att upphovsrättsinnehavaren meddelat att de inte kom överens.

Varför står det att ni har exklusiva bilder på Madeleine i texten på nätet?

– Det skrevs ju innan vi visste att Aftonbladet kört ut bilderna utan tillstånd, ett beslut som jag bara tror är en olycklig konsekvens av den allt mer märkliga kvällstidningskampen. Jag tror alla såna här bråk skadar branschen.

Hur mycket tror du bilderna betyder för försäljningen i dag?

– Ingen aning. Jag hoppas bara att inte deras kritik mot TS och SIFO skapar ett konkurrensklimat med osunda inslag, vi borde inte tjafsa med varandra utan sakligt redovisa mediestatistik och gemensamt verka för kvällstidningsgenren.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.