Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mats Svegfors svarar TV4: Det finns inget direktiv

Sveriges Radios vd Mats Svegfors ser TV4:s utspel som en del i en europeisk kampanj för att begränsa public service.

Publicerad: 24 Januari 2011, 12:29

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Public service

TV 4-gruppens kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt skriver om den nyss beslutade förhandsprövningen av det nya som vi i public service vill göra. Gidefeldt skriver att alla som läst, och lärt, sin läxa vet att detta är kopplat till ett EU-direktiv som Sverige som medlemsstat måste förhålla sig till, och är skyldigt att följa.

Nu är det inte så. Alla som läst och lärt sin läxa vet att det inte finns något direktiv och därmed inte något som Sverige måste förhålla sig till. Vad som finns är ett meddelande från EU-kommissionen som inte har något rättsligt status och som Sverige alltså inte har skyldighet att följa.

Den som läst och lärt vet däremot att det drivs en kampanj på europeisk nivå från framför allt de kommersiella tv-bolagen för att EU ska begränsa public service. Om detta lyckas blir det lättare för Murdoch och kompani att tjäna pengar på mediemarknaden. Detta är en affärsmässigt legitim kampanj från företag som ytterst bara har ett mål, nämligen att tjäna pengar. Och det är väl ingen tillfällighet att det är TV 4-gruppens kommunikationsdirektör som för debatten. Jag har verkligen ingen anledning att säga något förklenande om Gunnar Gidefeldt. Men jag får känslan att samtala med något slags apparat.

Bo Strömstedt brukar citera Sven Lidman i hans replik till Lewi Pethrus i debatten om pingströrelsen och affärsintressena:

Svinintresset kan komma upp på plattformen, förstår du, det är ingenting som hindrar. Fåren kunna sitta i församlingen och bli klippta, och svinintresset sitter på plattformen och leder i bön och klipper både får och kuponger.

En central del av den moderna mediehistorien är historien om hur starka ekonomiska intressen mobiliserat den politiska makten för att begränsa konkurrens och främja egna vinst- och monopolintressen. Om man inte läst och lärt detta är det inte alldeles lätt att nu se det som sker bakom det som synes ske. Och noga taget hjälper det väl inte om man väl ser det som faktiskt sker, inte om man är direktör i TV4-gruppen. Uppdraget är lika tydligt som det underliggande intresset.

Mats Svegfors, vd Sveriges Radio

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.