Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mats Johansson: Vad gör regeringen för turkisk yttrandefrihet?

Publicerad: 26 Januari 2007, 13:06

Mats Johansson (m) riktar en enskild fråga till Europaminister Cecilia Malmström med anledning av mordet på turkisk-armenske redaktören Hrant Dink. Han vill veta hur hon kommer att verka för yttrandefriheten i Turkiet och för att den beryktade artikel 301 - om värnandet av det turkiska - ska avskaffas.


Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, påminner i sin fråga om att Hrant Dink var utsatt för fyra rättsprocesser utifrån artikel 301 i den turkiska lagen.
I artikel 301 kriminaliseras sådant som kan uppfattas som nedvärderande av ”det turkiska”, bland annat kritik av samhällsinstitutioner – och till exempel att beskriva sådant i historien som folkmordet på armenier under första världskriget. Artikeln har vuxit till ett reellt hot mot Turkiets möjlighet att blir medlem i EU, eftersom den inte kan förenas med yttrandefrihet i Europakonventionens mening.

Mats Johansson skriver: ”Mordet på Hrant Dink kan öka motståndet mot Turkiets medlemskap i EU, skärpa den politiska spänningen i landet och därmed försvåra kampen för fortsatta reformer. En rad partier försöker inför de val som ska hållas, till president i maj och till parlamentet i slutet av året, rida på en våg av nationalism. ”
Cecilia Malmström kommer att svara på onsdag.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.