Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mats-Eric Nilsson får Wendelpriset

Publicerad: 23 Oktober 2013, 09:38

Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist 2013 går till Mats-Eric Nilsson för hans journalistik om bluffmaten.


Mats-Eric Nilsson är chefredaktör för matmagasinet ”Hunger”, författare till ”Saltad nota” och flera andra fackböcker om mat samt matkrönikör i Svenska Dagbladet.

Juryns motivering: Det har gått 25 år sedan Expressenjournalisten Pelle Wendel avslöjade Ebbe Carlsson-affären. Artiklarna utsågs nyligen till tidernas bästa undersökande journalistik. Mot den bakgrunden går årets Wendelpris till en kollega som i Pelles anda vågat förnya sitt eget uppdrag, grävt långt utanför den redan upplysta mediescenen, utnyttjat nya journalistiska grepp och lagt avslöjanden till avslöjanden utan att snegla på vad som för tillfälligt står i centrum för debatten.

”Mats-Eric Nilsson har gång på gång – som nyhetschef, som reporter och nu som författare och bloggare – visat prov på en otrolig nyhetsnäsa. Han är en mycket meriterad pristagare, som Pelle Wendel hade uppskattat”, säger juryns ordförande Otto Sjöberg.

Men Mats-Eric Nilsson tycker fortfarande att mediebranschen inte tar journalistik om mat på nog stort allvar:

”De flesta av oss är mer informerade om den mobil vi köper än de matvaror som snart förvandlas till en del av den egna kroppen. Det känns bra att få Wendelpriset och det är bra att det här ämnesområdet uppmärksammas”, säger han i en kommentar.

Wendelpriset

Expressen instiftade ”Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist” 2005 till hans minne och det ska gå till någon som verkar i Per Wendels anda.

Ett enskilt scoop räcker inte för att få priset. Pristagaren ska ha verkat framgångsrikt med nyhetsjournalistik under en längre tid. Priset är 75 000 kronor. Priset delas ut årligen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.