Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mats Åmvall chefredaktör även för Ljusnan

Publicerad: 15 Februari 2006, 15:50

Ljusnan i Bollnäs och Hälsingetidningar (Hudiksvalls Tidning, Hälsinge-Kuriren och Ljusdalsposten) slås ihop till Nya Hälsingetidningar. Hälsingetidningars chefredaktör Mats Åmvall och vd Ruben Jacobsson leder även det nya företaget.


I Ljusnans rapportering av affären anas en skepsis mot att det företag som blev uppköpt, Hälsingetidningar AB (Hätab), ska styra över en del av det uppköpande företaget (Ljusnan – en del av Mittmedia): ”VD och chefredaktörskap innehas alltså av HÄTAB-människor, ett HÄTAB som blev uppköpt av Ljusnan-ägaren Mittmedia”.
Hur har ni resonerat?
– Jag möttes av frågan när jag informerade personalen i Bollnäs, svarar Mittmedias vd Jan Cahling. Är detta rättvist? Men jag har samarbetat med Gefle Dagblads förre chefredaktör Robert Rosén och det pussel vi lagt har inte utgått från vilket bolag man kommer från.
– Det har tagit Hätab fem år att utveckla sin arbetsmodell. Det är mycket bra gjort och det vill vi dra nytta av.
Jan Cahling beskriver Hätab som en renodlad tidningsrörelse. Ljusnan däremot har utvecklat sidorörelser som direktreklam, postföretag och gratisblad i dotterbolag. Därför ska Ljusnans hittillsvarande vd Jan-Olof Strandberg arbeta med att utveckla Nya Hälsingetidningars sidoverksamheter. När det är gjort kommer han att syssla med affärsutveckling i Mittmedias koncernstab.
Ljusnans hittillsvarande chefredaktör Anders Eklund blir politisk chefredaktör och chef för debatt och opinion i de fyra hälsingetidningarna.
Jan Cahling räknar med en synergieffekt på cirka 5 Mkr till följd av sammanslagningen, men vill inte uppge hur stor personalminskning han räknar in i det beloppet. Målet är att det nya bolaget ska ha en uthållig resultatnivå på 20 Mkr framöver. Omsättningen är cirka 250 Mkr. I dag ligger Hätab på 12 procents vinstmarginal och Ljusnan betydligt lägre.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.