fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Mätningen borde inte ha publicerats”

Publicerad: 20 augusti 2015, 07:46

Ettan på dagens Metro meddelar att Sverigedemokraterna är landets största parti. Men mätningen bakom rubriken är starkt ifrågasatt.

Ämnen i artikeln:

YougovSverigedemokraternaMetroNovus

Konkurrenten Novus vd Torbjörn Sjöström är en av dem som tidigare kritiserat Yougovs användning av självrekryterade paneler. Om dagens kontroversiella mätning i Metro säger han så här till Medievärlden:

Varför ifrågasätts denna opinionsmätning?

– De flesta redaktioner har idag en policy som inte tar in självrekryterade undersökningar som denna. Det är bra att dessa policies åtminstone slår igenom på det sätt de verkar publicera undersökningen men också kritiken.

Hur långt från sanningen kan resultatet ligga?

– Det är omöjligt att säga, vi kommer med en undersökning om cirka en vecka. Samtidigt kan man fråga sig varför det sker enormt stora förändringar under industrisemestern. Normalt sett brukar det vara en månad som inte innebär några större politiska förändringar. Förutom i vissa tidigare fall som sedan visat sig vara mätfel, och publicerats som till exempel ett ras ena månaden och återhämtning månaden efter.

Anser du att medierna bör sprida tveksamma mätningar? Vad finns det för risker med att göra så?

– Nej, dessa bör inte publiceras. Oavsett vad som sägs om förtroendet för gammelmedia så litar man och tar till sig det som skrivs som en sanning. Med andra ord, denna undersökning publiceras som en sanning precis som alla andra nyheter. Att man samtidigt kritiserar den blir lite som att komma med en dementi, som samtidigt snarare tolkas som ingen rök utan eld.

– Det finns de senaste åren en lång rad exempel på sanningar som skapats i media. Blöjvägningen är ett exempel. Inkomsklyftornas storlek en annan.

Medievärlden söker Metros chefredaktör Linnea Jonjons för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev