onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mathias Ståhle prisas för granskning av hatkanal

Publicerad: 25 september 2017, 08:53

Mathias Ståhle under prisutdelningen i lördags. Ann-Sofie Wågström (S) är prisutdelare. Foto: Niklas Holm

Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle får ta emot Eskilstuna kommuns Demokratipris 2017 för tidningens granskning av hatkanalen Granskning Sverige.

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i februari som Eskilstuna-Kuriren publicerade en stor granskning av det organiserade och systematiska näthatet som hatkanalen Granskning Sverige organiserar. Under tre månader hade Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle tagit sig in i nätverket, som ägnar sig åt systematiska trakasserier av makthavare och opinionsbildare genom att förvanska inspelningar. Eskilstuna-Kuriren ville kartlägga Gransknings Sveriges arbetsmetoder och undersöka hur nätverket var organiserat. Granskningen fick stor uppmärksamhet – och nu prisas Mathias Ståhle med ett demokratipris för sina journalistiska insatser.

”Det är mitt namn som står i bylinen, det är jag som tryckt ned tangenterna, men det här är förstås ett resultat av ett helt lag. Det hade inte varit möjligt om jag inte haft hela laget på Eskilstuna Kuriren med mig”, sade Mathias Ståhle i lördags när han tog emot priset, skriver Ekuriren.se.

Juryns motivering lyder:

”Nättroll, hot och hat på nätet och spridandet av alternativa fakta har blivit ett hot mot vårt demokratiska samhällsbygge. Journalister, bloggare, politiker och andra ska skrämmas till tystnad. 2017 satte Mathias Ståhle, och Eskilstuna-Kuriren, ljuset på trollfabriken Granskning Sveriges obehagliga verksamhet och gav oss tidningsläsare kunskap om hur trollfabriken fungerar. En fri press och modiga journalister, som Mathias, är en förutsättning för en fungerande demokrati.”

Prissumman ligger på 10 000 kronor.

Läs också

Eskilstuna-Kuriren: ”De har gett sig på fel redaktion”

Fulsamtalen drabbar många lokalredaktioner

EK:s redaktion utsatt för systematiska trakasserier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev