Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mathias Ståhle går till SvD

Publicerad: 19 april 2018, 05:51

SvD värvar Mathias Ståhle. Foto: Christian Örnberg

Svenska Dagbladet har rekryterat den prisade reportern Mathias Ståhle från Eskilstuna-Kuriren.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

I februari förra året publicerade Eskilstuna-Kuriren en stor granskning under rubriken ”Den svenska trollfabriken”. Reportaget var ett resultat av att tidningens reporter Mathias Ståhle i tre månaders tid arbetat under pseudonym för hatkanalen Granskning Sverige för att kartlägga arbetsmetoderna där. För reportaget prisades han i helgen med en Guldspade i klassen Liten tidning. Veckan innan hade hans redaktion utsetts till Årets Redaktion på TU:s mediegala Årets Dagstidning. Men nu lämnar han Eskilstuna-Kuriren för Svenska Dagbladets näringslivsredaktion.

– Jag är naturligtvis jätteglad över mitt nya jobb på Svenskan. Men det är också med blandade känslor jag lämnar Eskilstuna-Kuriren – tidningen jag har jobbat på i 18 år. Där har jag formats och blivit den jag är. Därför kommer den alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta.

Mathias Ståhle var knappt 30 år när han kom till Eskilstuna-Kuriren:

– Det var ett sommarvikariat och jag hade egentligen bara tänkt mellanlanda, men märkte väldigt snart att allt jag sökte fanns där. Jag hade möjlighet att välja ämnen rätt fritt, fick den tid jag behövde för att göra ett bra jobb och var omgiven av kunniga kollegor.

Så han blev kvar. När han nu lämnar tar han med sig många minnen och insikter:

– Kanske framför allt insikten om att en liten redaktion kan gräva och slå igenom precis lika stort och bra om den får rätt resurser, anstränger sig och förstår att den är ett arbetslag.

På Svenska Dagbladet hoppas Mathias Ståhle få ägna sig åt vanligt, hederligt journalistiskt hantverk.

– Jag känner lite grann att jag varit på väg att sorteras in i ett fack. Den senaste tiden har jag skrivit mycket om påverkansoperationer och trollkampanjer. Och jag är bra på det och tycker det är roligt, men vill för den skull inte viga hela mitt yrkesliv åt det.

SvD Näringslivs chef Daniel Kederstedt är glad över rekryteringen:

– Mathias Ståhle är en fantastisk förstärkning av vår redan kompetenta näringslivsredaktion, ett viktigt nyförvärv nu när vi ska fortsätta att utveckla och fördjupa den granskande journalistiken. Jag är så glad och så nöjd att han som en av landets vassaste grävare valt att komma till oss.

Genom åren har Mathias Ståhle prisats flerfaldigt. Han har belönats med totalt tre Guldspadar, Advokatsamfundets journalistpris 2017, Eskilstuna kommuns demokratipris 2017, Bertil Ohlin-medaljen 2015 och Sörmlands journalistpris 2013.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev