Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mathias Ståhle förföljd av blåhåriga porrbotar

Publicerad: 18 januari 2018, 12:47

Mathias Ståhle, reporter Eskilstuna-kuriren. Foto: Marie Bremberg

EK:s prisbelönte grävreporter Mathias Ståhle tillhör dem som de senaste dagarna trakasserats av mängder av blåhåriga porrbotar. Det är fortfarande ett mysterium vilka de är och vad de vill.


Ämnen i artikeln:

Twitter

– De har blivit fler och fler de senaste dygnen och igår eskalerade det. De dränkte mitt flöde helt så om jag ställde en fråga kunde jag inte se om jag fick något svar, säger Mathias Ståhle.

Ett tag övervägde han att lämna Twitter.

– Men det  blev lite bättre igår efter att jag fått tips om olika inställningar. Det som är lite tråkigt är att jag nu inte längre kan se meddelanden från folk jag inte känner, säger Mathias Ståhle.

Varför tror du att du blivit utsatt?

–Man ska inte vara så konspiratorisk, det kan vara så att ett antal porrsajter upptäckt att det här är ett bra sätt att göra reklam. Men många länkar leder ingenstans och det som gjorde mig lite orolig när jag upptäckte det var om det kan vara ett försök att lansera ett botnätverk vars syfte fortfarande inte har visat sig.

En som försöker analysera botarna är nätexperten Marcin de Kaminski.

– Vi vet fortfarande väldigt lite. Det vi vet är att väldigt många på olika håll drabbats, och att profilbilden verkar föreställa en kanadensisk porraktris som fått sin bild stulen.

I tisdag satte ett nätverk av forskare, datajournalister, arkivarier och nätaktivister igång med att kartlägga botarna som synts i många twitter-användares flöden. De har redan fått in över 5 000 svar men är inte färdiga med analysen.

– Det vi kan se är att det är stor återanvändning av bilder och information och att många konton är gamla. En del har legat och lurat sedan 2011. Det är oklart om de är hackade eller skapades för det här syftet. De gillar och följer andra men skriver inte själva och retweetar sällan. Sannolikt för att undvika Twitters spamverktyg.

Det verkar som att den som blir följd av botarna blir följd av väldigt många, och att det kan smitta så att de som interagerar med de som har botföljare också följs.

I Finland finns misstankar att botnätverk använts för att följa kända politiker och förstöra det politiska samtalet inför valet 28 januari.

– Jag vill inte spekulera i vad syftet med de här botarna kan vara. Men personligen tycker jag att det ska bli spännande att se hur många av dem som överlever fram till sommaren, säger Marcin de Kaminski.

Den som blivit följd av porrbotar kan anmäla dem här. Följ arbetet på taggen #botjakten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev