Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Martin Timell planerar anmäla TV4 till JK

Publicerad: 22 maj 2019, 09:30

Martin Timell Foto: TV4 och Wikimedia.

Martin Timell för nu samtal med justitiekanslern om en förtalsanmälan mot TV4. Det är publiceringar som kanalen gjorde om honom under Metoo som han vill se utredda.


Ämnen i artikeln:

TV4Martin TimellJK

Martin Timell förlorade sitt jobb efter att ha blivit beskylld för sexuella övergrepp i samband med en fest för elva år sedan, men som anmäldes först under Metoo-debatten 2017. Han åtalades för våldtäkt, men friades i tingsrätten. Åklagaren godtog den friande domen, men målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz överklagade. Timell friades nyligen även av Svea hovrätt. I fjol anmälde han den omfattande publiceringen i SVT, SR och TV4 kring hans fall till Granskningsnämnden för radio och tv:
”Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis”, skrev Martin Timell i sin anmälan.

Nämnden tog fasta på förhållandet att Martin Timell varken uppbär något offentligt ämbete eller innehar någon hög chefsposition:
”Mot bakgrund av anklagelsernas grova natur och att programledaren inte bedöms ha haft en framskjuten eller ansvarskrävande position i samhället, så kan publiceringen inte motiveras av ett särskilt allmänintresse”, skrev Granskningsnämnden och fällde i höstas de tre företagen för namngivningen och för att inte ha respekterat Timells privatliv.

Tidigare har Martin Timell, i en intervju med Dagens Media, sagt att han kommer stämma bolagets vd Casten Almqvist för förtal och TV4 för avtalsbrott.

Nu vill Martin Timell gå vidare och pröva om publiceringarna av hans forna uppdragsgivare TV4 är förtal. Den ende som kan inleda förundersökning och väcka allmänt åtal för brott mot tryck- och yttrandefrihetsgrundlagen är Justitiekanslern. För att JK ska ta upp en fråga om förtal krävs målägandeanmälan, vilket Timell nu överväger. I normalfallet gäller sex månaders preskriptionstid, en regel som tänjts ut genom pågående publiceringar på nätet.

Martin Timell bekräftar för Medievärlden att han har en pågående diskussion med JK, men vill för närvarande inte kommentera mer än att det handlar om de publiceringar som fälldes av Granskningsnämnden ”och en del annat”.
Timell har tidigare sagt sig ha ekonomiska anspråk på TV4 för de avbrutna uppdragen, ett krav som han vidhåller:

– Jag vill ju ha ut min lön, säger han till Medievärlden. Men det där får mina advokater hantera.

Medievärlden har sökt TV4-ledningen, hittills utan framgång.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

TV4Martin TimellJK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.