Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Martin Alsander andas ut efter nyemissionen

Publicerad: 14 December 2016, 18:52

Martin Alsander, Stampen.

Nu är Stampen räddat. Det menar vd Martin Alsander sedan det står klart att bolaget breddar sitt ägande i och med en nyemission där Göteborgsbaserade Ernström & Co, Stena Finans och Provobis Holding blir nya delägare i Stampen.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderStampen

Nu brottas bara Stampen med problem som övriga medieföretag också har menar Martin Alsander. Till exempel hur övergången till en digitalt baserad verksamhet ska genomföras.

Den nyemission som ska genomföras innebär att sista steget i räddningsplanen för det krisdrabbade medieföretaget är genomförd enligt Martin Alsander och att det nu alltså inte har större utmaningar än branschföretagen i övrigt.

Ett nytt avtal med de gamla bankerna är på plats och lånen har minskat från över en miljard kronor till drygt 300 miljoner kronor. Det är med andra ord läge att andas ut menar Stampens vd.

– Och det är extra skönt att kunna gå ut med det så här innan jul.

I februari ska Stampen ut med 230 miljoner kronor i ackordslikvid samt 82 miljoner kronor för den lönegaranti som föll ut under rekonstruktionen. Tillsammans med övriga driftskostnader. Men det ska gå bra menar Martin Alsander:

– Vi har en stark kassa som kan hantera det.

Så pengarna är inte slut sedan?

– Nej, det kommer de inte att vara.

Nyemissionen innebär tillskott av nytt kapital. Men också av ny kompetens.

– Det är framgångsrika investerare och företagare ska utöva sitt inflytande via styrelsen och som har mycket att lära oss.

Att det inte är någon som har erfarenhet från mediebranschen gör ingenting.

– Det blir en kombination av nya och gamla ägare. Där har vi en publicistisk erfarenhet. Både i form av Peter (Hjörne) och Lennart Hörling.

Kommer Peter Hjörne att gå in med kapital?

– I en begränsad omfattning.

Stampen har minskat sina skulder kraftigt utan senaste året. Mycket tack vare försäljning av ett antal verksamheter. Det handlar om ett 30-tal bolagsaffärer som genomförts. Men det som ingår i Stampen i dag ska vara kvar.

– Några nya avyttringar är inte aktuella.

I stället ska det kraftsamlas för att lyckas med transformeringsarbetet. Det gäller att vässa nuvarande digitala erbjudandena och skapa nya för att stärka Stampentidningarnas positioner på den digitala marknaden.

– Jag tror ärligt talat att vi har vi har bättre förutsättningar än de flesta andra. Att gå igenom något sådant här stärker oss som grupp.

Det är Göteborgsbaserade Ernström & Co, Stena Finans och Provobis Holding blir nya delägare i Stampen.

Nyemissionen ger ett kapitaltillskott på 81 miljoner kronor men innebär också att familjen Hjörne inte längre har en majoritet av rösterna. Det sedan alla aktier i bolaget ska efter emissionen ha samma värde och familjen kommer efter dess genomförande att kontrollera knappt 44 procent av aktieinnehavet.

I Ernström-bolaget är Fabian Hielte vd. Han är gift med Peter Hjörnes systerdotter Harriet Cobbold Hielte. Bolaget ägs av familjen Hobohm där en representant av den tidigare Expressenjournalisten Sussane Hobohm som nu är chefredaktör på GT.

– Koncernens skuldsättning har förbättrats avsevärt genom rekonstruktionen och vi är övertygade om att det här är en bra investering. Genom den bidrar vi också till att bevara tidningstitlarna, jobben och lokaljournalistiken i hela regionen, säger Fabian Hielte i ett pressmeddelande.

Stena Finans ägs av Göteborgsredaren Dan Sten Olssons som också äger Stena Line.

Provobis Holding kontrolleras av miljardären och Cherry Casinos grundare Rolf Lundström.

Efter nyemissionen ser delägandet ut som följer: Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5,4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.