Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Marita Ulvskog vill att Leijonborg utbildas om presstöd

Publicerad: 23 Januari 2007, 12:36

- Jag vill att Lars Leijonborg utbildas i frågor om presstödet "av presstödskunniga människor" och hoppas att den som ansvarar för mediefrågorna har en annan syn än han. Så säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog i en kommentar till Lars Leijonborgs artikel på DN debatt.


Marita Ulvskog inleder sin kommentar med en formfråga. Det är enligt henne uppseendeväckande att en person som sitter i regeringen skrivit  debattartikeln ”när han har en kulturminister som sitter med mediefrågorna”.
Förslaget att slopa presstödet är bekymmersamt, säger Marita Ulvskog vidare.
– Marknadskrafterna på en del områden minskar mångfalden. Dessutom skulle  ett avskaffande gå snabbt. Tre år är en kort tid. Det kommer att påverka det 70-tal tidningar som är beroende, bland annat min gamla tidning Dala-Demokraten. Slopas stödet kommer också morgontidningsmarknaden i Stockholm att påverkas.
Hon påpekar också att Lars Leijonborg, som var en stark kritiker av digitalövergången, nu talar om de värden som skapas i och med övergången och vad man kan göra med dem. Själv förespråkar hon en fortsatt satsning på det gemensamt ägda och att det som handlar om distribution och tillgänglighet inte ska has om hand av ”spelarna på marknaden” utan av samhällsintresset i form av icke vinstberoende företag.

Även vänsterpartiets och miljöpartiets talespersoner i mediefrågor har kommentarer till Lars Leijonborgs artikel.

Pernilla Zethraeus, vänsterpartiet:
Folkpartiförslaget är ett grundskott mot mångfalden. Den ökade mångfalden på etermedieområdet sker inom ramen för en minskad mångfald om presstödet försvinner. Det ska i stället räknas upp och höjas för att vi ska få en motvikt till koncentrationen.
I höstas gav man i debatten sken av att presstödet är oförenligt med  regler inom EU och nu kommer det här förslaget. Det är ett dåligt sätt att bedriva politik.
SVT och SR som reklamfria och licensfinansierade medier fyller sina funktioner. Jag har svårt att se att det finns ett behov av en reklamfinansierad nyhetskanal.
När det gäller utförsäljning av statliga bolag anser vi generellt att om de går med vinst så ska de behållas.

Esabelle Reshdouni, miljöpartiet:
Det verkar som om folkpartiet öppnar för att på något sätt bryta ner  och kontrollera utbudet i public service och med ett sådant samarbete som man har inom alliansen är det konstigt om  debattartikeln inte är förankrad i de andra partierna. Först halverades sändningstillståndet och nu kommer detta.
Jag är oroad över att stora förändringar skett på kort tid, sedan regeringsskiftet. Människor hinner inte reflektera. Innan en opinion har skapats har en förändring genomförts.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.