Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mariestads-Tidningen tog inte hänsyn till barnen

Publicerad: 9 November 2010, 07:52

Mariestads-Tidningen skrev en artikel om missförhållanden på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Enligt PON har tidningen hängt ut samtliga barn på boendet och Mariestads-Tidningen klandras för åsidosättande av god publicistisk sed.


Skyddsombudet på det aktuella boendet i den lilla kommunen krävde åtgärder för att komma tillrätta med problemen på boendet där hot och sexuella trakasserier förekommit mot personalen.

Mariestads-Tidningen skrev om missförhållandena och baserade sin artikel på en handling som inkommit till Arbetsmiljöverket. Tidningens reporter hade vid ett flertal tillfällen försökt få en kommentar från den ansvarige för boendet men inte lyckats.

En insändarskribent kritiserade Mariestads-Tidningen för att ha pekat ut samtliga flyktingbarn på boendet för sexuella trakasserier trots att ingen polisanmälan gjorts. Tidningens chefredaktör replikerade på insändaren och hävdade att ärendet hade allmänintresse.

Enligt Pressombudsmannen, PO, bör tidningar vara extra försiktiga när det gäller publiceringar som berör barn och ungdomar. ”Det finns således inget legitimt intresse som motiverade utpekandet av flyktingbarnen på hemmet X i sammanhanget. De allvarliga anklagelserna som riktades mot dessa unga personer tillfogade dem oförsvarlig publicitetsskada”, skriver PO.

PON gör samma bedömning som PO och klandrar tidningen för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.