Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag20.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Marieberg Medias journalistklubb utan styrelse ”Vi har fått nog”

Publicerad: 29 November 2016, 13:55

Styrelsen för journalistklubben på Marieberg Media avgår i protest mot villkoren. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Marieberg Media

I ett brev som skickats till samtliga medlemmar, SJF, företagets representanter, Marieberg Medias styrelse och Bonnier news affärsområdeschef Anders Eriksson, skriver styrelsen:

”Klubben har under alla år som den har funnits arbetat hårt för er medlemmar och för att försvara och förbättra era löner, förmåner och rättigheter. Trots detta används Marieberg Media fortfarande som ett verktyg för att sätta Las ur spel och dumpa villkor och löner. Det är oerhört problematiskt att vi som redan har bland de sämsta villkoren i branschen halkar allt längre efter, år efter år.”

Klubben har under lång tid känt sig kraftigt åsidosatt.

”För oss som representerat arbetstagarna gentemot företaget under en längre tid har känslan av att de verkliga besluten tas någon annanstans blivit allt starkare möte efter möte. Marieberg Media framstår i ljuset av det mest som en papperskonstruktion inom Bonnier. Detta försvårar en meningsfull facklig verksamhet. Vi som nu sitter i klubbstyrelsen väljer därför att avgå. I morgon står journalistklubben vid Marieberg Media utan styrelse.”

Det är inget enskilt fall eller händelse som är orsaken till att styrelsen nu gemensamt valt att hoppa av.

– Det här är inget vi gör med lätt hjärta. Det är väl genomtänkt och något vi har funderat på en längre tid, säger Yasmine Härnebo Grapenwall, en av två ordföranden i klubben.

Att klubben sällan får sista ordet är i en förhandling är inte problemet menar Oda Fjeldstad, klubbens andra ordförande

– Men vill man ha en bra relation gäller det ändå att kompromissa, samarbeta och hitta punkter där det går att möta motparten.

En förklaring till att situationen blivit som den blivit kan vara ägarstrukturen menar Yasmine Härnebo Grapenwall.

– Det är inte optimalt att ägas av sina kunder. De andra bolagens, Dagens Nyheters, Dagens Industris och Expressens, ekonomiska intressen går före.

Vad händer nu när klubben står utan styrelse?

– Det är en fråga som kommer att hanteras på central nivå.

– Det är tråkigt när relationen till arbetsgivaren leder till sådana drastiska beslut. Vår sektion på Mittmedias bemanningsbolag har tidigare valt samma väg. Det vittnar om hur friktionsfylld bemanningsverksamheten fortfarande är. Men på sikt är en lokal organisation alltid bästa sättet att driva fackligt arbete, och jag hoppas att arbetsgivaren delar den uppfattningen, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling i en kommentar.

Marieberg Medias ledning hoppas att klubben snart kan få en ny styrelse.

– Vi vill ha en bra facklig motpunkt, säger Tobias Hellström, verksamhetschef på Marieberg Media.

Han har förståelse för att situationen ser annorlunda ut för en klubb på ett bemanningsföretag jämfört med övriga redaktionella verksamheter.

– Deras medlemmar är utspridda på flera arbetsplatser, är yngre och anslutningsgraden är lägre.

Men det förklarar inte varför de känner sig åsidosatta och att deras åsikter inte får något gehör hos ledningen.

– Så uppfattar inte vi brevet.

Ämnen i artikeln:

Marieberg Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.