Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Maria Schottenius ”mordhotas” av liberaler

Publicerad: 22 Februari 2008, 07:19

DN Kultur angrips från höger och vänster. Mitt i stormen sitter kulturchefen Maria Schottenius med en mailbox fylld med mordhot och krav. - Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon.


Först var det Andreas Malms utpekande av Johan Norberg som källa till en rasistisk bok som startade den största mobbningskampanj Maria Schottenius upplevt. Sedan Maciej Zarembas serie ”Först kränkt vinner” som slog alla blogglänkrekord och idag kritiseras av Åsa Linderborg på ett uppslag i Aftonbladet kultur.

– Det visar att vi rör vid ämnen i samtiden som är väldigt väsentliga, men också väldigt känsliga, och det är väl det en kulturdebatt ska handla om. Vi vill ju att DN Kultur ska stå i centrum, men vi vill också uppfattas som schyssta, säger Maria Schottenius.

Hon var beredd på reaktioner på Andreas Malms artiklar om islamofobi. Men den här gången var det inte islamofobin i sig som väckte reaktioner. Det var uppgiften att Johan Norberg var en av källorna till en rasistisk bok, och sättet på vilket uppgiften presenterades. Ett stort flöde av mail och bloggposter protesterade mot artiklarna och citathanteringen. Många attackerade också Andreas Malm, Maria Schottenius och DN Kultur.

– Det här är inte en diskussion, det är en jättestor lobbyorganisation som hatbombar mig. Då känner jag att vår roll blir ännu viktigare. Att försöka hitta det som är intressant och inte låta oss påverkas.

Upplever du att det är en organiserad kampanj?

– Ja, absolut, det är alldeles för mycket på en gång för att det inte skulle vara det.

Har mordhoten skrämt dig?

– Nej, jag tror inte att det här är farliga människor, jag är inte rädd personligen.

Är det inte samtidigt bra för DN Kultur att vara mitt i debatten?

– Jag uppskattar det, även om jag personligen är trött på att få den här typen av mail. Det ingår i mitt jobb att stå i centrum för en sådan här korseld.

– Jag tycker det är helt ok som Åsa Linderborg gör, hon diskuterar ju innehållet i Zarembas artiklar. Hon kräver inte ursäkter och rättelser och recensioner. Det här är något annat, helt ointellektuellt. Vi försöker vara generösa med repliker, men vi får in så oerhört mycket så vi kan inte publicera allt.

Vad tror du att de som skriver vill uppnå?

– Som alla starka lobbygrupper av den här sorten vill de väl skrämma oss. Att vi ska komma ihåg det här nästa gång vi nämner Johan Norberg.

Vore det rimligt att sätta en politisk etikett på er idé-sida som vissa har föreslagit?

– Om du läser Carl Rudbecks svar på Andreas Malms artiklar tycker han helt annorlunda. Och Zaremba har en helt annan inriktning än Stefan Jonsson, men de är alla medarbetare på DN Kultur. Det är inte vänster och höger som är intressant utan vad som skrivs, vad man vill ta upp och vad man diskuterar.

Här är citathanteringen som blivit ifrågasatt:

”Arkitekten bakom detta helvete är Sveriges politiska etablissemang. Av Johan Norberg – en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas – har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en ”enidéstat” där kryperi för islam regerar. Sålunda lider nu svenskarna under en växande muslimsk befolkning som är ”oproportionerligt våldsbenägen”, som gjort mordfrekvensen ”dubbelt så hög i Sverige som i USA” och som är allra galnast i Malmö: där är ”våldtäktsfrekvensen fem eller sex gånger högre än i Köpenhamn och barnvåldtäkterna har fördubblats på tio år”.”
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.