Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Människorna bakom #metoo prisas

Publicerad: 11 januari 2018, 07:19

Fru Justitia

Alla dem som på olika sätt organiserat sig i #metoo-rörelsen prisades på onsdagskvällen när Feministiskt perspektiv för tredje året i rad delade ut Stora feministpriset.


I går kväll tillkännagavs vinnarna av Stora feministpriset 2017 på hotell Scandic Malmen i Stockholm. Priset gick till alla bakom #metoo-rörelsen.

”Med priset vill vi uppmärksamma varenda person som återfinns bakom hashtagen #metoo. Vad vi kan se fortsätter såväl vittnesmålen som uppropen att komma”, säger Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt, i en kommentar.

Juryns motivering lyder: ”#metoo har på ett flyhänt, kreativt och omstörtande vis, medelst sociala medier och kollektiva ansträngningar, skapat förutsättningar för reell förändring. Såväl på arbetsplatser som i hemmet och i offentligheten. #metoo har genom sin kraft, beslutsamhet och uthållighet skrivit om såväl inhemsk som internationell självbild. #metoo har också bildat ny skola och satt sökarljuset på branscher och grupper som sällan eller aldrig uppmärksammas i nyhetsflödet. #metoo har folkbildat och upplyst – utan vare sig medel eller egna kanaler.”

I ett pressmeddelande lyfter Feministiskt perspektiv bland annat de journalister och redaktörer ”som vågat använda sig av journalistiken för att avkläda missförhållanden”. Och ett av de många upprop som nämns är journalistuppropet #deadline.

Stora feministpriset instiftades 2016 i samband med att Feministiskt perspektiv firade fem år. Priset syftar till ”att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara – och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling för både kår och läsare.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.