Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Männen styr innehållet på ledarsidorna

Publicerad: 13 April 2006, 16:52

Åtta av tio svenska ledarskribenter är män. Endast 34 av landets 157 ledarskribenter är kvinnor. Det visar en rundringning som tidningen Dagen gjort till 88 dagstidningar.


Bland de politiska redaktörerna är dominansen ännu större, 88 procent män.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, säger till Dagen att han tycker att det är iögonenfallande att jämställdheten inte kommit längre på ledarredaktionerna i jämförelse med samhället i övrigt.
Enligt honom har ledarsidorna på senare år tappat i betydelse, något som kan ha fått till följd att de marginaliserat sig själva genom att inte följa med i utvecklingen.
Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, säger till Dagen att en orsak till att så få kvinnor är ledarskribenter kan vara att kvinnliga skribenter blir hårdare åtgångna av läsarna än vad män blir. Hon nämner också brist på förebilder som en annan möjlig förklaring.
Tidigare i veckan utsåg Västerbottens-Kuriren en ny politisk chefredaktör. Det blev Ola Nordebo, som i dag arbetar som Europakorrespondent för Liberala Nyhetsbyrån. Ola Nordebo är 30 år och har tidigare arbetat på Göteborgs-Posten och Gefle Dagblad.
YLVA CARLSSON
(Texten har uppdaterats)

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.