Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Många stora kriser i medieskugga

Publicerad: 25 Oktober 2012, 05:31

Svenska medier bör se till att inga kriser av stor magnitud går oomnämnda. Det skriver Johan Mast från Läkare utan gränser på DN debatt i dag.


I Sierra Leone dör vart femte barn innan det fyllt fem år. En ofattbar verklighet, men på grund av sin långsamma och kroniska natur inte lockar med tillräckligt sensationellt nyhetsvärde menar Johan Mast, generalsekreterare för Läkare utan gränser på DN debatt i dag.

Organisationen släpper i dag en rapport Kriserna svenskarna glömt som tar upp vår okunskap om situationen i ett antal länder med stora humanitära problem.

0,6 procent i undersökningen som ligger till grund för rapporten visste att var en humanitär kris i Centralafrikanska republiken, trots att två miljoner människor befinner sig i en krissituation där i dag.

Andra länder med stora humanitära problem som få känner till är till exempel Elfenbenskusten, Kenya och Zimbabwe.

Samtidigt kände 75 procent till den svåra situationen i Syrien och hälften av alla som svarade nämnde också Somalia.

Men i debattartikeln skriver Johan Fast att inga stora kriser får ignoreras:

– Svenska medier bör se till att inga kriser av stor magnitud, som exempelvis den i Centralafrikanska republiken går oomnämnda.

– Som medicinsk humanitär hjälporganisation kan Läkare utan gränser inte acceptera att människor lider och dör i det tysta. Vi är fullt och fast övertygade om att en ökad medvetenhet om missförhållanden i världen i längden räddar liv och lindrar nöd.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.