fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Många känner sig lurade”

Publicerad: 11 juni 2012, 10:58

Ledningen för TV4 och Nyhetsbolaget lämnade förhandlingarna i fredags. Stämningen bland de anställda är nu mycket upprörd.

Ämnen i artikeln:

Nyhetsbolaget

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Enligt fackklubbens ordförande Ann Johansson har företaget har ensidigt lämnat förhandlingarna.

Vi menar att de tackade nej till vårt bud, de menar att vi ensidigt avslutat förhandlingarna. Bägge har rätt, säger Magnus Janson, Nyhetsbolagets chefsförhandlare,

Konflikten gäller framför allt den extra semestervecka som de som varit anställda i Stockholm tidigare haft, och OB-ersättningen. Ledningen var beredd att ändra villkoren för OB, men inte när det gällde semesterveckan.

Nu införs etermedieavtalet utan de kompromisser som ledningen först erbjudit.

Att etermedieavtalet nu införs så rent som möjligt är naturligtvis en besparing för företaget. Vi var beredda, av rättviseskäl, att ge bort en del av besparingen, men så blir det inte nu, säger Magnus Janson.

Etermedieavtalet innebär en besparing på cirka 15 miljoner kronor för företaget. Om facket gått med på ledningen bud hade det blivit ungefär hälften, enligt Magnus Janson.

Så nu är det bestämt vad som ska göras och bara att implementera?

Ja. Förhoppningsvis rullar arbetet på. Det är klart att det finns en spricka för närvarande mellan ledningen och medarbetarna som man måste ha förståelse för. Ingen vill ha försämrade villkor.

Är ditt uppdrag slutfört nu?

Jag blir kvar för att hantera konsekvenserna av avtalet.

Enligt fackklubbens ordförande Ann Johansson är stämningen sämre än någonsin.

Våra medlemmar är unisont fruktansvärt upprörda och förtroendet för Nyhetsbolagets ledning är på dalande och närmar sig nollpunkten. Många känner sig lurade, överförda på ett företag med dåligt kollektivavtal med argumentet att företaget behöver spara, trots att vi varit en vinstmaskin.

Känner ni att ni förvärrat villkoren för medlemmarna genom att inte acceptera ledningens bud?

Det är företaget som valt att försämra villkoren för de anställda på Nyhetsbolaget och TV4 genom att gå över till ett sämre kollektivavtal. Det får ledningen stå för. Journalistklubben är villigt att förhandla för att verksamheten ska säkras. Vi har lagt vårt bud, men vi är inte beredda att låta våra medlemmar få en så stor reallönesänkning.

Vad kan ni göra?

Idag har vi haft ett klubbmöte. Det finns en stor stridsvilja och vi vet inte riktigt vart den ska ta vägen. Strejka kan vi inte, vi är bundna av fredsplikt på grund av att vi anslöts till etermedieavtalet. Men efter 31 augusti finns det möjlighet till stridsåtgärder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev