Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Många hinder för Bonniers nordiska tv-planer

Bonnier och Telenor vill skapa ett stort nordiskt tv-bolag, Nordic Broadcasting, genom att slå samman de kommersiella public service-kanalerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Många hinder kvarstår dock och nu har förhandlingarna strandat, skriver Christer Källström.

Publicerad: 6 April 2011, 10:29


Ämnen i artikeln:

BonnierTV4Norge

Pehr G. Gyllenhammar försökte en gång i tiden att slå samman Volvo med norska oljeintressen, men förgäves. Björn Rosengren ledde förhandlingarna mellan Telia och Telenor som var fyllda av motgångar. De nordiska länderna har också försökt etablera gemensam tv, utan att lyckas.

Nu är det dags för ett nytt försök på tv-området. Bakgrunden är behovet av konsolidering, digitaliseringen och den ökande internationella konkurrensen, inte minst när det gäller dyra inköp av rättigheter till sport och underhållning. Förhandlingarna har pågått i drygt ett år.

Det här är en opinionstext publicerad på Dagens Media.

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

En sammanslagning av de nordiska kommersiella public service-kanalerna svenska TV 4, norska TV 2, danska TV 2 och finska MTV3 – samt Telenors distributionsbolag Canal Digital samt en rad betal-tv-kanaler inom sport skulle, enligt Bonnier och Telenor, vara den rätta modellen för att möta hoten.

Tanken är att Bonnier ska leda Nordic Broadcasting som får en omsättning på 35 miljarder svenska kronor. Bolaget ska sända i alla nordiska länder och inköpen av sport, film och underhållning ska göras gemensamt.

Men förhandlingarna har nu hamnat i ett dödvatten. Det är framförallt värderingen av de inblandade bolagen, rättighetsfrågor och ägarandelar som skapar problem, enligt norska Kampanje.com.

TV 4-chefen, Jan Scherman, har länge talat sig varm för ett samgående mellan de nordiska kommersiella public service-kanalerna. Med hjälp av Telenor vill TV 4 gärna bli delägare i norska  TV 2, som ägs till lika delar av norska A-pressen och danska Egmont. A-pressen ägs i sin tur av Telenor, som nu vill försöka få ut A-pressen ur TV 2. Därmed skulle det kunna bli möjligt för TV 4 (Bonnier) att ta över A-pressens andel i TV 2.

Men det är lättare sagt än gjort. För i Telenor är synen på mediefrågorna splittrad. En falang vill inte att bolaget ska äga medier. De vill se en försäljning av medieinnehavet och att företaget koncentrerar sig på distribution. En annan grupp vill däremot behålla Telenors positioner på mediesidan, och det kan ta lång tid innan man når en lösning.

Hur det än blir med norska TV 2, så lär Bonnier inte kunna få full kontroll över det norska tv-bolaget. För Egmont har tydligt aviserat att man inte vill sälja sin andel i TV 2. Danskarna har dessutom förköpsrätt till aktierna om A-pressen säljer.

För ett år sedan var relationen mellan TV 4 och norska TV 2 helt körd i botten. Orsaken var att norrmännen hade snuvat svenskarna på rättigheterna till Premier League. Men i dag är detta glömt och Jan Scherman och TV 2:s vd, Alf Hildrum, lär nu fungera bra tillsammans.

Och så har vi danska TV 2, som fortfarande ägs av den danska staten. En förutsättning för att bolaget ska kunna gå med i Nordic Broadcasting är att det privatiseras. Men trots att den danska regeringen redan för tio år sedan aviserade att den önskar en privatisering av TV 2 är det fortfarande långt ifrån aktuellt. En rad oavklarade frågor ska först behandlas av EU-domstolen innan en privatisering kan hamna på regeringens dagordning igen.

I Finland lär det dock inte bli några problem för Bonnier, som har kontroll över MTV3.

Det är alltså en mycket komplicerad process som Bonnier och Telenor har startat. Det är ingen tvekan om att tanken på att bilda en gemensam nordisk tv-koncern är god. Frågan är bara hur det ska gå till. I Norge finns det en utbredd rädsla för att svenskarna i förhandlingar tar över det mesta. Och det gäller inte minst i mediefrågor.

Nu har det ju gått en tid sedan Volvo-avtalet och Telia-Telenor-förhandlingarna havererade. Kanske är förutsättningarna idag bättre till ett samarbete över landgränserna i Norden. Men en sak är säker: det kommer att ta tid innan ett Nordic Broadcasting är etablerat om det någonsin blir det.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

Ämnen i artikeln:

BonnierTV4Norge

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.