Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Man ska inte ta vilken skit som helst”

Ringer någon och är rabiat, otrevlig, insinuant och kanske till och med hotfull så är det inte acceptabelt. Det är inget en journalist ska behöva ta, skriver Lars-Henrik Andersson, ansvarig utgivare för Extra i Norrbotten.

Publicerad: 3 Maj 2011, 13:07

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det fria ordet har alltid varit hotat. I alla tider, mer eller mindre. Enligt en färsk undersökning, gjord av TU, är det ganska vanligt med hot och våld mot journalister och medieföretag i Sverige.

Hot kan vara subtila och mycket raffinerande. Här har mottagaren tolkningsföreträde. Upplevdes det hetsiga samtalet från den intervjuade som hotfullt? Eller är det sånt en journalist ska tåla?

Jag brukar säga till mina medarbetare och kolleger att man inte ska ta vilken skit som helst, för att uttrycka sig rakt på sak. Ringer någon och är rabiat, otrevlig, insinuant och kanske till och med hotfull så är det inte acceptabelt. Det är inget en journalist ska behöva ta.

Enligt TU:s undersökning väntas hoten öka. Det är allvarligt. Lägg därtill de lagförslag som på ett eller annat sätt försvårar för journalister att göra sitt jobb.

Dessa förslag och inskränkningar i kombination med att journalister får ta emot allt fler hot gör att pressfriheten blir ordentligt naggad i kanten.
Som jag skrev inledningsvis har det fria ordet alltid varit hotat, mer eller mindre. Just nu upplevs det som mer. Det är därför vi journalister och utgivare i ännu högre utsträckning måste försvara det fria ordet.

Tillsammans är vi en stark röst mot de krafter som på ett eller annat sätt försöker inskränka pressfriheten.

Lars-Henrik Andersson, ansvarig utgivare Extra Luleå, Extra Boden, Extra Malmfälten

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.