Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Man döms för att grovt ha förtalat Patrik Oksanen

Publicerad: 7 Februari 2017, 09:56

Den man som smutskastat och spridit falska uppgifter om Hudiksvalls Tidnings politiske redaktör Patrik Oksanen döms av Ångermanlands tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. UPPDATERAD


Den nu dömde mannen påstod på en Facebook-sida att Patrik Oksanen suttit i fängelse för ett grovt sexbrott. Syftet med gärningen ska enligt åtalet vara att medföra allvarlig skada för ledarskribenten.

Mannen har erkänt brottet och i dag dömdes han av Ångermanlands tingsrätt för grovt förtal. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala ett skadestånd på 12 500 kronor.

”Jag välkomnar domen, den visar att rättsstaten fungerar. Det är också principiellt viktigt att sociala medier inte är ett laglöst område”, säger Patrik Oksanen till Helahalsingland.se.

TU:s chefsjurist Per Hultengård, som bistått Patrik Oksanen i målet, är nöjd med tisdagens dom:

”Det är viktigt att det allmänna tar hot och hat mot redaktörer och journalister på allvar. Här var det ett synnerligen grovt påstående mot Patrik och det var därför viktigt att det väcktes allmänt åtal om grovt förtal och att tingsrätten inte bara lät det bero vid dagsböter utan också utfärdade en villkorlig dom. Det ger en tydlig signal och markering om att det som uttalades är grovt och helt oacceptabelt”, säger Per Hultengård i ett pressmeddelande.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.