Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Man åtalas för att ha tagit journalists anteckningar

Publicerad: 24 juni 2019, 07:50

Ulf Myrestam, chef över Sveriges Radios område Öst där P4 Kronoberg ingår. Foto: Sveriges Radio.

En företrädare för en friskola i Växjö tog fyra papper från en reporter – nu åtalas mannen för grovt egenmäktigt förfarande.


En morgon i mitten av februari åkte en reporter på P4 Kronoberg till en friskola i Växjö. Han hade blivit inbjuden av åtta elever på skolan som var missnöjda med vad de uppfattade som brister på skolan. Efter en kvart dök en av skolans företrädare upp. Enligt polisanmälan ska mannen ha varit mycket upprörd och krävt att reportern ska lämna ifrån sig sin utrustning, telefon och anteckningspappren. Skolföreträdaren höll  tillslut kvar reportern på skolan område, och reportern lyckades kontakta redaktionen och berätta vad som hände.

Under samtalet till redaktionen tog mannen fyra skriftliga handlingar från reportern och stoppade dem i fickan. Efter att polis kommit till platsen lämnade reportern skolområdet. Då ska företrädaren, enligt anmälan till polisen, högt ropat uppgifter som han fått från anteckningarna. Uppgifterna i anmälan tillstyrks i förhör av vissa av eleverna och två polismän som var på platsen.

I förhör nekar skolföreträdaren till brott. Han menar att reportern inte följt de föreskrifter som skolan har när personer besökt byggnaden. Han menar att han begärde legitimation av reportern, vilket han inte fått se. Reportern har enligt skolföreträdaren inte uppgett att han var journalist. Därefter säger skolföreträdaren att han följt reportern ut. Då ska reportern ha tappat ett papper som företrädaren plockade upp och lagt i sin ficka. Han säger att han inte läst vad som stod på pappret.

Mannen åtalas nu för grovt egenmäktigt förfarande, något Smålandsposten var först med att berätta.

I stämningsansökan skriver åklagaren Jonny Philipsson:

”Brottet är att bedöma som grovt eftersom målsäganden haft handlingarna i sin omedelbara besittning samt med hänsyn till att en del av informationen i handlingarna omfattats av källskydd”.

Till Medievärlden säger Jonny Philipsson:

– Det finns uppgifter som talar för att ett brott har begåtts. Både från målsägare och vittnen, säger han.

Att åklagaren väljer att åtala skolföreträdaren trots att han nekar till brott beror på de många vittnesuppgifterna som stärker varandra, säger Jonny Philipsson.

– Skolföreträdaren har ju en förklaring till varför han har de här papperna på sig, medan målsägande och vittnen har beskrivit händelserna lite annorlunda. Där menar jag att vittnena och målsägandes händelsebeskrivning stämmer överens. Därför anser jag att de är mer trovärdiga, säger han.

Ulf Myrestam, chef över Sveriges Radios område Öst där P4 Kronoberg ingår, säger till den egna kanalen att han välkomnar beskedet.

– Jag tycker att det är otroligt glädjande att åklagaren ser allvaret i den här situationen, säger han till P4 Kronoberg.

När anmälan lämnades in sa Ulf Myrestam till Medievärlden att det är extremt ovanligt att något liknande händer.

– Jag har jobbat 25 år inom public service, både på SVT och SR, och jag har aldrig varit med om något liknande, sa han då.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.