Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Magdalena Andersson (S) står på sig: Citatet felaktigt

Publicerad: 11 juni 2019, 08:24

Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finansminister Magdalena Andersson har inte alls fått se citatet om att bensinskatten ska höjas, enligt hennes presstab. I den mejlkonversation mellan Lena Mellin, som skrivit intervjun, och Magdalena Anderssons presstab finns heller inget påstående om att höja bensinskatten. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I dagens Aftonbladet skriver Lena Mellin, profilerad politikreporter och stf. ansvarig utgivare, att Magdalena Andersson är säker på att bensinskatten kommer att höjas. Det är felaktigt menar ministern, så har hon aldrig sagt, och kräver i ett inlägg på Facebook att en rättelse ska publiceras. Till Medievärlden sa Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, att Lena Mellin skickat citaten till Magdalena Andersson innan intervjun, och att hon godkänt citaten. De tänkte därför inte ta in någon rättelse.

Men nu slår Magdalena Andersson tillbaka. Hon har inte godkänt citatet om att bensinskatten ska höjas. Det säger hennes presstab till Medievärlden. I det mejl som Magdalena Andersson fått från Aftonbladet, som Medievärlden tagit del av, återfinns inte meningen om att hon är säker på att bensinskatten kommer att höjas i nästa budget.

Begäran om en rättelse från Aftonbladet kvarstår, enligt pressavdelningen.

Uppdatering:

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, säger att tidningen efter att ha varit i kontakt med Magdalena Anderssons stab lagt till ett förtydligande. Vid klockan 14 hade artiklen tillförts en skrivelse där det stod: ”Magdalena Andersson understryker att förhandlingarna om skatteväxlingen mellan de fyra partierna inte har inletts. Vad de till sist resulterar i är alltså oklart”.

Magdalena Anderssons stab menar dock fortfarande att ingressen är felaktig, då hon inte sagt att bensinskatten ska höjas. Eric Rosén säger dock att bensinskatten kommer att höjas till följd av den indexering som gjorts, varför Aftonbladet väljer att låta ingressen stå kvar.

– Det är sant att förhandlingarna mellan partierna inte påbörjats, men det är också sant att bensinpriset höjs som en följd av indexeringen, säger Eric Rosén.

Enligt Magdalena Andersson stab går det inte att kalla indexeringen för en skattehöjning.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.