Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Magda Gad prisas för sitt ihärdiga grävande

Publicerad: 6 november 2017, 10:10

Magda Gad. Foto: Mikael Sjöberg.

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad får ta emot 2017 års Per Wendel-pris.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Juryn motiverar årets pristagare så här: ”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

Magda Gad hoppas att priset kan bidra till att sätta ljus på de platser hon rapporterar från och de konsekvenser krig och katastrof leder till:

”Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om – och alla som har läst. Jag är bara länken däremellan, det är mitt uppdrag. Att vara tillräckligt länge på plats för att kunna avslöja sociala orättvisor och krigsbrott, att leva med de drabbade och få ut deras röster. Men det räcker inte. I uppdraget ingår även att få till en diskussion och en kunskapshöjning om det som sker i krig och katastrofer.”

Per Wendel-priset instiftades av Expressen 2006 till minne av Expressenreportern. Priset har delats ut sedan dess och ska gå till en journalist som verkar i Per Wendels anda som orädd avslöjare. Otto Sjöberg, Peppe Engberg, Kjell Dabrowski och Kaisa Ericson har suttit i juryn. Prissumman är på 100 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns Janne Josefsson, Hannes Råstam och Carolina Neurath.

Läs Medievärldens personporträtt av Magda Gad från 2015 här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev