Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Madsens livstidsstraff fastställs

Publicerad: 27 september 2018, 06:48

Østre Landsret. Fotograf: Per Johansen

Den danska motsvarigheten till hovrätten, Østre Landsret, slog i går fast att Peter Madsen ska dömas till livstids fängelse för mordet på den svenska frilansjournalisten Kim Wall.


Peter Madsen hade överklagat domen eftersom han ville se en ny förhandling om påföljden. Men Østre Landsret, den danska motsvarigheten till hovrätten, fastställde Københavns Byrets dom från i slutet av april. Det innebär att Madsen får avtjäna ett livstidsstraff. Till skillnad från i tingsrättens dom får nu Kim Walls föräldrar omkring 330 000 danska kronor i skadestånd.

Såväl Bettina Hald Engmark, Peter Madsens försvarare, som hennes klient överraskades av domen:

”Jag och min klient ska läsa igenom domskälen i lugn och ro. Sedan och får vi se om vi vill söka prövning i Högsta domstolen”, sade hon rapporterar Aftonbladet.

Det var natten till den 11 augusti förra året som Kim Wall anmäldes försvunnen efter att hon åkt med Peter Madsen i hans egenkonstruerade ubåt Nautilus för att göra ett reportage om honom. Den danska polisen fattade snabbt misstankar mot Madsen, som i ett första skede greps för mord alternativt dråp. Brottsrubriceringen kom dock senare att ändras. Veckorna senare hittades kvarlevor av henne i havet där hon försvann. I mars dömdes Madsen av en enig rätt till livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Läs också

Peter Madsens påföljd prövas (2018-09-26)

Kim Walls mördare vill ha mildare straff (2018-09-06)

Madsen överklagar strafflängd men inte morddom (2018-05-08)

Livstid för mordet på Kim Wall (2018-04-25)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.