Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

M-magasin fälls – publicerade känsligt läsarmejl som insändare

Publicerad: 13 juni 2016, 12:13

M-magasin

Tidningen klandras för att ha publicerat kommentar till tidningens psykoterapeut som signerad insändare.


Ämnen i artikeln:

PONM-magasinPO

I december publicerade M-magasin en insändare med rubriken Han kanske är deprimerad. I slutet av texten angavs skribentens initialer och efternamn.

Men insändaren var inte tänkt som någon insändare utan som en kommentar till något som tidningens psykoterapeut skrivit i en tidigare utgåva. Skribenten lyfte i ett mejl hur hennes sambo led av alzheimer samt vilka konsekvenser sjukdomen fått för deras relation.

M-magasins publicering av mejlet som en insändare anmäldes av personen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Skribenten menade att rörde sig om ett konfidentiellt mejl, i vilket hon uttryckligen begärt att hennes namn inte fick publiceras.

M-magasins ansvariga utgivare svarade och förklarade att tidningens rutin är att hantera alla inkommande brev och mejl med kommentarer om vad som tidigare har publicerats i tidningen som insändare. Insändarna publiceras sedan antingen med namn eller anonymt – om skribenten föredrar det.

I detta fall medgav tidningen att man borde anonymiserat skribenten och man bad därför om ursäkt för publiceringen, men konstaterade samtidigt att anmälaren inte hade uttryckt att mejlet som sådant inte fick publiceras.

PO slår fast att den publicerade texten innehåller känsliga uppgifter om anmälarens privatliv. Och när det gäller publiceringar av det slaget ska tidningen överväga saken noga – för att undvika skada för den enskilde. PO skriver:

”I förevarande fall har tidningen brustit i sin kontroll, vilket har föranlett en publicitetsskada för anmälaren. Tidningen kan därmed inte undgå klander för brott mot god publicistisk sed.”

PON går på PO:s linje och klandrar M-magasin för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PONM-magasinPO

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev