Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lyckolandet upprör TV4 och SR anmäls

Publicerad: 10 November 2015, 12:45

Sedan lördagens avsnitt av Så mycket bättre sändes har GRN tagit emot ett 40-tal anmälningar som gäller Niklas Strömstedts låt.


Ämnen i artikeln:

TV4Så mycket bättre

Det var i det populära musikprogrammet som Niklas Strömstedt framförde sin tolkning av Ace of Base-låten Happy Nation. I Strömstedts version av texten riktar han skarp kritik mot Sverigedemokraterna och tar ställning mot främlingsfientlighet och rasism. Låten, som han döpt till ”Lyckolandet”, väckte starka reaktioner i sociala medier.

I går meddelade Sveriges Radio att man fattat beslut om att spela låten trots det politiska innehållet.

Niklas Strömstedt gör ett visst ställningstagande när låttexten handlar om flyktingar och hur landet är och att han tackar nej till ett visst politiskt parti och vissa ungdomsförbund. Men när vi tittar på konstnärlig frihet och yttrandefrihet så vill vi inte censurera texter och vi tänker att den här låten kan vi spela. Det vore konstigt att lyfta ut den här låten, sa Jonas Westman, redaktionschef för musikläggningen på Sveriges Radio, till Dagens Nyheter i en intervju när han kommenterade beslutet.

Men nu har alltså både Sveriges radio och TV4 anmälts till Granskningsnämnden (GRN). Totalt har omkring 40 anmälningar kommit in. Ett 30-tal av dem riktas mot tv-inslaget i Så mycket bättre, övriga gäller att Sveriges Radio valt att spela låten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Så mycket bättre

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.