Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lyckad utgivarutbildning blir återkommande

Publicerad: 2 December 2015, 12:17

I dag måste enskilda journalister fatta snabba publiceringsbeslut. Under hösten har därför MittMedias medarbetare gått utgivarutbildning.


Ämnen i artikeln:

MittmediaTidningsutgivarna

Den utgivarkurs som Tidningsutgivarnas chefsjurist Per Hultengård har genomfört på samtliga MittMedia-redaktioner är nu avslutad. Totalt har omkring 400 journalister i koncernen deltagit.

Det har gått jättebra och kursen har verkligen fyllt de syften vi haft med den. Det här behöver vi göra återkommande eftersom det är frågor som ska ligga högt upp på näthinnan, säger AnnaKarin Lith, redaktionell chef på MittMedia.

Hon beskriver hur det i den traditionella papperstidningsvärlden funnits ett finmaskigt nät med många kontrollstationer innan en text går i tryck, något som saknas i dag:

Då kunde en text gå genom en nyhetschef, en redigerare och i bästa fall även genom en nattchef. I dag, när vi arbetar i ett allt snabbare nyhetstempo, sker publiceringar dygnet runt och då måste alla journalister kunna fatta väl övervägda publiceringsbeslut.

Hur har medarbetarna upplevt den här utbildningen?

I tider när vi i mediekoncernen tvingas prata mycket om synergier, kostnadssänkningar och omorganisationer finns det ett stort behov hos journalister att faktiskt diskutera det dagliga arbetet och innehållet: Vad och varför vi publicerar något. Så självklart tycker de att det har varit roligt och lärorikt.

AnnaKarin Lith konstaterar att utgivarfrågor är svåra och behövs diskuteras, allra helst i det allt högre tempot. Och då bör man stanna upp innan man trycker på publiceringsknappen och ställa sig frågan:

Vänta nu, finns det en problematik i den här publiceringen? I så fall måste man hejda sig. Det är lätt att bli fartblind i den digitala världen, säger AnnaKarin Lith.

Avsikten med Per Hultengårds besök har varit att lära ut en förståelse och kunskap om villkoren för utgivarskapet så att journalisterna kan fatta snabba publiceringsbeslut på digitala plattformar. Per Hultengård instämmer i AnnaKarin Liths beskrivning att behovet av kunskapen är större i dag och säger att det är det som gör utbildningen viktig:

Den är viktig därför att i dag måste den här kunskapen finnas, inte bara hos en ansvarig utgivare, utan hos varenda medarbetare som livesänder eller direktrapporterar. Alla medarbetare fattar utgivarbeslut i dag.

Hur upplevde du att den befintliga kunskapen såg ut hos deltagarna såg ut?

Jag tycker att de flesta har en ganska god kunskap om vad olika publiceringsbeslut innebär, men det jag kan förmedla är en trygghet i att fatta de här besluten.

Själv är Per Hultengård nöjd med kursens genomförande och han säger att även han har lärt sig en del om utmaningarna för utgivarskapet:

Det har varit spännande och nyskapande. Jag har fått en insikt i hur MittMedia-journalisterna jobbar på fältet, hur snabbt allting går och vilka krav det ställer på dem. Jag hoppas att deltagarna tyckte att kursen var givande. Jag mötte ett stort engagemang och fick många frågor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaTidningsutgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.