Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

LT polisanmäler hot mot redaktionen

Publicerad: 18 januari 2018, 14:39

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Mattias Holgersson/Länstidningen

Den man som Länstidningen Södertälje (LT) har polisanmält framförde hot och försökte styra tidningens journalistik under ett besök på redaktionen på onsdagen.


Mannens besök på LT:s redaktion i Södertälje hade föregåtts av tidigare kontakter med tidningen, berättar LT:s chefredaktör Daniel Nordström. Personen, som under en längre tid upplevt sig motarbetad av myndigheterna, ställde krav på att LT skulle uppmärksamma hans situation. Med sig hade han en rad dokument.

– Vi satt ned och pratade med honom under en timmes tid. Under det samtalet sade personen att han kommer att hämnas på oss om vi inte skriver om hans fall. Han sade också att han funderade på att skaffa en k-pist för att skjuta både oss och allmänheten.

Varken Daniel Nordström, eller någon av dem som var där när mannen framförde hoten, bedömer att sannolikheten att mannen gör verklighet av dem är särskilt stor. Men trots det är det viktigt att polisanmäla, säger Daniel Nordström.

– Risken är inte stor, enligt min bedömning. Men han har ändå uttalat det här hotet mot oss och allmänheten, därför ser jag det som en självklarhet att polisanmäla.

Vad ligger bakom er riskbedömning?

– Sett till hur den här personen har agerat och vad vi känner till om honom sedan tidigare gör jag bedömningen inte att vi behöver öka vår säkerhet. Men helt säker kan man aldrig vara. Därför är det viktigt att göra en anmälan.

I dag har redaktionen gått igenom vad som har hänt och pratat om hur medarbetarna ska agera om personen dyker upp igen.

– Jag skulle inte säga att folk är rädda på redaktionen, men det är klart att det är otäckt när en person säger sådana här saker.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.