Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Löptävling ville kontrollera bilderna – reporter vände i dörren

Publicerad: 27 maj 2019, 09:42

Tävlingen på bilden är en annan, men liknande den som artikeln handlar om. Foto: Wikimedia.

Arrangören för en löptävling i Örebro ville att Nerikes Allehandas (NA) reporter skulle skriva på ett avtal som gav arrangören rätt att kontrollera bilderna innan publicering. Då blev det ingen artikel, säger chefredaktören Anders Nilsson.


Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

Det var tänkt som ett bra tillfälle att få färgglada bilder på ett populärt lopp när löptävlingen Color Obstacle Rush gick av stapeln i Örebro förra lördagen. Men när Nerikes Allehandas reporter dök upp ville arrangören att det innan arbetet påbörjades skulle skrivas under ett avtal. Där stod att tidningen inte fick sälja bilderna de tagit vidare, att det inte fick publiceras bilder utan arrangörens tillstånd och att man inte fick fota någon som skadat sig, om det blev köer under tävlingen eller om det var skräpigt.

”Bilderna måste representera vårt varumärke. Det betyder att bilderna ska vara roliga och fyllda av glädje och lust”, står det bland annat i avtalet som Medievärlden tagit del av.

NA:s chefredaktör Anders Nilsson, som skrev om händelsen i en krönika, säger att det inte var aktuellt att bevaka loppet efter att tidningen tagit del av avtalet.

– Vi fick inte ta bilder som på något sätt kunde försämra loppets varumärke. Men om de ska ställa krav på hur vi bevakar loppet, då bevakar vi det inte. Så jag uppmanade reportern att åka därifrån – och sedan var det inte mer med det. Vi kommer aldrig att gå med på att någon ska styra hur vår bevakning ska vara, säger Anders Nilsson, chefredaktör NA.

Medievärlden har sökt arrangörerna bakom Color Obstacle Rush, finska Fun Run. Men bolaget går enbart att kontakta via ett formulär på hemsida, och saknar adress i Sverige. På den intervjuförfrågan vi skickat in via formuläret har ingen återkommit.

Inte heller Anders Nilsson har fått kontakt med bolaget bakom tävlingen.

Anders Nilsson drar paralleller till hur det är att bevaka musikkonserter.

– Förr fanns inga begränsningar. Sedan kom det regler om att de bara fick stå på en anvisad plats och ta tre bilder innan de var tvungna att gå därifrån. Det är ju inte heller bra och det har hänt att medier bojkottat konserter för att de upplever att de inte får möjlighet att fotografera.

Anders Nilsson säger att han har fått mycket återkoppling från läsare och personer inom mediebranschen som tycker att det var ett bra beslut att säga nej till de krav som arrangören ställde.

– Alla försök att inskränka det fria ordet måste motverkas så gott det går. Det är en tråkig utveckling i Europa där pressfriheten är väldigt ifrågasatt i flera länder, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.