Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lönedumpning för SR:s frilansande dokumentärmakare

Publicerad: 2 December 2015, 14:16

Frilansarvodena för de journalister som gör P1 Dokumentär och P3 dokumentär har sänkts. Det gör journalisterna till de sämst betalade på Sveriges Radio i dag, skriver Journalisten.


Ämnen i artikeln:

JournalistenSveriges Radio

De frilansande dokumentärmakarna som arbetar för SR:s prisbelönade dokumentärredaktion tjänar minst bland kollegorna på Radiohuset.

Under 2012 genomfördes en gemensam aktion av en grupp frilansjournalister som ledde till att de lyckades få upp sina arvoden. Men enligt Journalisten är den arvodeshöjningen nästan helt utraderad nu.

I dag motsvarar dokumentärmakarnas lön inte ens minimilönen för de journalister som är anställda på Sveriges Radio. Journalisten har pratat med Aziza Dhaouadi på Radio- och TV-klubben inom Frilans Riks:

Om SR tar in en it-tekniker eller en rörmokare är det ingen som ifrågasätter att de har omkostnader i företaget som de måste täcka. Men en frilansjournalists omkostnader blir ifrågasatta. Cheferna på SR räknar inte in att en frilans behöver en bandspelare, en dator och ett kontor, för att inte tala om en pension.

Sîlan Diljen är chef för P3 Stockholm. Hon säger till Journalisten att hon är medveten om diskussionerna om arvodesnivåerna för frilansjournalisterna som gör P3 Dokumentär, och att de frilansar som gör dokumentärer som sänds i P3 ska ha skäligt betalt.

”Och det är främst produktionsbolagets ansvar men indirekt också mitt att se till att de får det.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JournalistenSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.