Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokus: ”Vi är en slugger som bygger position”

Publicerad: 14 februari 2013, 09:05

Lokus slår inte Blocket på köp och sälj på någon lokal marknad. Det gör däremot en annan aktör.


Ämnen i artikeln:

Blocket

Blockets framgångsaga är otrolig.  Det började som en ren kopiering av Craig´s list och nu är det ett hushållsnamn, säger Theo Blanco vd för Herenco-ägda Riksmedia.

Dagspressen missade chansen att matcha Blocket även om den började i rätt riktning när Citygate startade Lokus som idag omfattar 51 tidningar. Annonserna bokas på nätet och annonsören kan välja om annonsen ska gå i både tidning och på webben.

Anders Westermark, vd för Norran, har följt Lokus-äventyret lite utifrån. Norran använder Lokus-verktyget, men är inte delägare.

Felet har varit att man fokuserat på annonspriset och sett på företeelsen inifrån och ut. Istället borde vi ha gått på kundnyttan

Vi har också haft grupperingar som bevakat sina intresseområden och därför aldrig fått det totala samarbetet.

Lokus stora problem har också varit att man saknat volym i Stockholm.

Vi inleder intervjun med Anders Westermark med frågan hur det står i matchen mellan Blocket och Lokus. Svaret kommer blixtsnabbt:

Spelar dom i samma division?

Men Niklas Jonason vd för Citygate som driver Lokus, svarar så här på samma fråga:

Vi är en slugger som bygger position och håller ställningarna.

När intervjuerna görs har Lokus drygt 15 000 privatannonser, medan Blocket i sitt system har 310 000 privatannonser. Man ska notera att januari och februari är lite av lågsäsong för försäljning på nätet.

För några år sedan kunde Lokus ha flest privatannonser på några av sina lokala marknader. Vi har letat men inte hittat ett enda exempel på det idag. Norrtelje Tidning fick publicitet på Medievarlden.se 2010 när tidningsledningen kunde visa att sajten hade flest lokala annonser på nätet. När vi kollar nu är Norrtelje Tidning och Lokus rejält omsprungna. Blocket har 2 665 annonser i Norrtälje kommun. Lokus har 1109 annonser registrerade på Norrtelje Tidning.

Vi har testat att köra gratisannonser på nätet. Då ökar vi utan vidare våra volymer med 30-40 procent berättar Niklas Jonason. Man ska också vara medveten om att ca hälften av Blockets annonser finns i Stockholm.

Hur vi än letar genom Sverige är Blocket den största köp och säljmarknaden tills vi kommer till Kiruna.

Vi är större än Blocket i Kiruna på vår sajt kiruna.cc, bekräftar utgivaren Peder Gidlund vars företag Svenska Civildatalogerna ger ut annonsblad i Kiruna, Luleå, Piteå, Boden och på Gotland. Annonsbladen publicerar gratisannonser som samlas in och parallellpubliceras på lokala sajter. Men det är bara i Kiruna man kan matcha Blocket.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Blocket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.